ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Мецосопраното Светлина Стоянова пред публиката във Виена и София

12 май 2022

 

Пандемията лишава хората от нормално общуване. Почитателите на оперното изкуство – от удоволствието да се отправят в друга реалност: светът на музикалната класика и прекрасните гласове на оперните артисти.

 

Във Виена през 2020 операта затваря врати за 12 седмици.Цяла вечност. Отваря ги през юни със серия от 14 концерта. 


В концертите участват  някои от най-значимите изпълнители в оперния свят: басът Гюнтер Гройсбьок, сопраното Камила Нилунд, полският бас-баритон Томас Кониечни, тенорите Хуан Диего Флорес и Михаел Шаде

  

Българското присъствие в предложената поредица от концерти в Щаатсопер няма да е изненада: рецитал изнася оперната прима Красимира Стоянова.  На пианото и акомпанира изключителният пианист Людмил Ангелов.

 

 

 

  

Събитията в програмата на Щаатсопер са тематично обособени: Моцартова вечер, белкантова вечер, френска вечер, вечер с немски творби и т.н. Италианската вечер включва арии от опери на Верди и Пучини.

 

 

   

Изпълнителите са все известни имена, които в един момент от своята кариера са пяли в Щаатсопер, поясняват медии: Валентина Нафорнита, Маргарита Грицкова, Клеменс Унтеррейнер, Олга Безсмертная, Самуел Хазелхорн

 

 

Престижно е, когато две големи български звезди в музикалното изкуство са поканени в представителната програма, с която се възстановява сезонът. Но, не.

   

В програмата има и още едно българско включване. И то е на мецосопраното Светлина Стоянова. Специалисти вече я определят като новата ярка звезда на българската опера. 

 

 

 

 

В четири от концертите е предвидено участието на българското мецосопрано. След 2017 година тя е била поканена за два сезона в Щаатсопер.

   

След бляскавите изяви в ролята на Розина в “Севилският бръснар“ на сцената на Щатсопер, вече в края на 2019, Светлина изнася солов рецитал и през 2020.

  

След представянето и в Стъклената зала на Музикферайн, през януари 2020 тя участва и в матине в Щаатсопер. Изпълнява арии от опери на Хендел, Моцарт, Масне, Росини и Бизе. 

 

 

 

 

Рецензия на “Die Presse“ намира нейният дебют в Музикферайн за сензационен. Медията акцентира върху оригиналната концепция на програмата, която включва разнообразен мецосопранов репертоар 

 

 

 

Светлина изпълнява творби от Хенри Пърсел, Клод Дебюси, Франсис Пуленк, Мануел де Файя, Густав Малер, Клара Шуман, Йоханес Брамс, Пьотр Илич Чайковски, Сергей Рахманинов, Михаил Глинка, Джоакино Росини… 

 

 

В медии отбелязват пожеланото предизвикателство.Тя представя „впечатляваща певческа индивидуалност на интерпретатор: от блестящи виртуозни колоратури до красиво разгърнати вокални фрази, от лирично звучене и фини нюанси до темпераментни, емоционални акценти.

  

…Преди години тя вече е накарала специалисти да се впечатлят от таланта й. Българката печели трета награда на Международния оперен конкурс „Льо Гран при дьо лОпера” на Букурещката опера.

   

В разговор с нея, тя остава спокойна и премерена, независимо от ласкавите оценки и признанието.  „Всичко е усилия и късмет. Учила съм доста време. Седма година съм в Шотландия”, отбелязва Светлина.

 

 

 

В нейното семейство всички са музиканти. Едната баба свирила на цигулка. Другата баба - постоянно пеела. Баща и сам се научил да свири на китара. И не са професионални музиканти.

  

Вече пораснала, Светлина кандидатства в Глазгоу. Отива да учи психология и музика. Не е обсебена от желание да стане оперна певица. Но, не.

  

Месец по-късно тя пристъпва прага на Консерваторията в Глазгоу. Носи едно CD от времето, когато е пяла в детския радиохор. Назначават и прослушване след две седмици.

  

Пред комисията тя изпява „Тарантелата” на Росини. Пет минути след края на изпълнението и казват, че… вече е приета. И може да започне да учи при тях още утре…, разбираме за историята и от медии.

  

Изкарва бакалавър в Консерваторията. Сетне и магистратура по опера. За да излезе не след много време…и на сцената на  Щаатсопер във Виена.

 

 

  

През 2021 младото дарование след изявите в Щаатсопер се качва и на сцената на Софийската опера в „Пепеляшка” от Росини. Заедно с нея се представя басът Стефан Владимиров. Режисьор на операта е Вера Петрова.

  

Дни преди това Светлина вече е направила  дебют в Болшой театър с ролята на Розина в „Севилският бръснар”.  

 

Димитър Карарусинов

  

Дирекция „Български общности и информационна дейност”