ПОСТИЖЕНИЯ

Flash Back. Към творчеството на големия скулптор Асен Пейков

15 април 2022

 

 

Рим всяка седмица посреща хиляди туристи от цял свят. Те са привлечени от архитектурни паметници, неповторима атмосфера, знакови места.

 

На международното летище Фиумичино туристът е „посрещнат” от гиганстка статуя на Леонардо да Винчи. Създадена е от Асен Пейков.

 

Забележителен български скулптор, свързал творчеството си с Рим и Италия, Асен Пейков е емблема на българското културно присъствие във вечния град.

 

Негови значими произведения са бронзовата Минерва в университета в Бари, мраморната статуя на Сан Джовани в Рим, бюстът на Папа Пий 12-и за конгресния център „Мондо Милиоре“ в Рим…, разбираме от медии.

 

Влюбен в града на художниците, скулпторите, поетите и артистите, изключителният талант пристига тук скоро след като завършва Художествената академия в София. Времето е: края на 30-те години на 20 век.

 

В Рим Пейков получава признание. Той е търсен майстор на скулптурния портрет. Работи с мрамор, дърво, бронз, стомана и порцелан.

 

Творецът създава 16 паметника и барелефи и над 1300 скулптурни портрета, отбелязват медии. Негови произведения се съхраняват в музеи и частни колекции в Европа, САЩ, Бразилия, Мексико, Аржентина...

 

В България негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Севлиево, Варна и Сливен.

 

През 1977 година признателен Рим посвещава на българския скулптор малък площад пред дома му. Оттогава площадът се казва „Асен Пейков“.

 

България отдава заслужено признание на твореца много по-късно, през 2008 година.В една енциклопедия ще бъде отбелязано като „посмъртно признание”.

 

По повод на 100-годишнината от рождението на Асен Пейков на 27 юни 2008 г. в град Севлиево е открита художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.

 

Асен Пейков е роден в София, през 1908, в многодетно семейство. Изкарва сложно детство. Споходен е от житейска драма. След смъртта на майка му, семейството се мести в Севлиево.

 

Впоследствие, Асен се мести в Созопол.  Учи в Практическото рибарско училище, работи като рибар…Завръща се в София. Известно време е безработен. Хваща парчета глина и извайва фигури.

 

Изпитва непреодолимо желание да твори. Завършва Художествената академия. И почти веднага след това, в края на 30-те, и след една самостоятелна изложба, заминава…за Италия.

 

Прави портрети и бюстове на София Лорен, Федерико Фелини, на художника Луиджи Бартолини, президента Джон Ф. Кенеди...

 

Завръщането му е за кратко. Свързано е с проект и композиция. През март 1969 за първи път творецът пристига в България след 31 години  реализиция зад граница.

 

Създава раздвижена композиция от 36 конници. Назовава я „ Конницата”. Композицията е неговото творение, с което участва в конкурс, посветен на изграждане на паметник на хан Аспарух.

 

Втората награда, с която е удостоен, не му дава възможност да види реализиран проекта в публичното пространство.

 

В живота той е получил и друга втора награда. Като студент в Художествената академия творецът се включва в конкурс по създаването на паметник на Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет.

 

Днес неговото име носи българското неделно училище в Рим. И малките българчета с българско самосъзнание отрано се запознават с твореца.

 

Пейков умира през 1973 година в ателието си в Рим. Погребан е в римското гробище „Верано“

 

Когато кацнете на Фиумичино, и ви предстои нататък контакт с вечния град, потърсете с поглед…и статуята на Леонардо да Винчи. Тук сведеният поглед пред изкуството на твореца е вдигнат високо.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност”

 

P.S. От медиите: Експозицията “Асен Пейков от Рим” се открива на 15 декември 2021 година в столична галерия и ще включва 50 творби на големия майстор – портретни пластики от гипс и бронз, релефи, както и един автопортрет.