АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Петков: По-сериозни мерки при 80 % запълване на интензивните легла

13 януари 2022

 

·         Кабинетът готви нов пандемичен план
·         Премиерът още в петък готов да се срещне с протестиращите
Ще се затварят бизнеси, икономика и училища, само ако няма места в болниците и по-специално интензивните такива. Това коментира премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия. По думите му в момента броят на общите легла не е проблем. Такъв има с интензивните. Когато се стигне до 80 % запълване в дадена област, това по думите му ще е сигнал за критичност и ще има риск хората да нямат достъп до болнични легла. Т,е. сериозните мерки ще започнат при запълване на интензивните легла на 80 %, а по-леките - при 70 %. Останалите лимити са 50 и 60 %. За всеки праг ще се прилагат различни видове мерки.
Отрече упреците, че шефът на НС Никола Минчев умишлено да е дошъл заразен на КСНС. Петков увери, че самият той се чувства добре и има три дози ваксина. По думите му от кабинета не спират да работят, а само вчера са продължили до полунощ.
Той поясни, че съжалява, че точно в този момент е в карантина, иначе би излязъл да разговаря с директно с хората от протеста. Уважава формата на протеста, защото и самият той нееднократно е протестирал. По думите му трябва да се промени това разделение на наши и ваши. По думите му неговата карантина трябва да свърши в петък. Затова още в петък би се срещнал с избрани членове на протестиращите, които са с експертиза  - лекари, вирусолози. За да чуе, ако имат конструктивни идеи, но не и дали COVID съществува. По думите му само чрез засилена ваксинация бихме предотвратили новата вълна. Според него едва ли има българин, който да харесва ограничителните мерки. Въпросът е как управляваме кризата, каза той и добави, че над 5000 легла вече са заети и как да увеличат ваксинацията. Петков поясни, че при всеки протест има провокатори и хора, които очакват безредици. За него обаче тези хора не са важни, а онези, които имат конкретни искания. Според него трябва да се обсъждат заедно темите. Няма справка колко са арестувани по време на протеста.
Кабинетът през уикенда е работил по нов модел на мерки, които да бъдат прилагани при новата вълна. Той е функция на броя запълнени интензивни легла по области. Планът бил е изготвен от МЗ, а на днешното оперативно заседание на МС е бил обсъден в подробности . По думите му именно интензивните легла са най-крехката част от нашата система, защото те не могат да се увеличават бързо. Затова занапред ще менажират мерките на базата на този процент запълнени интензивни легла. Целта е децата да ходят на училище.
Че се готви нов пандемичен план от кабинета потвърди и говорителката на МС Лена Бориславова. Тя разясни,че той се готви вече около седмица. Все още се изчистват детайлите по него и той ще бъде представен в най-кратък срок, увери Бориславова. Във въпросния план щяло да бъде посочено много ясно как и кога да се въвеждат и прилагат нови мерки."Специално внимание обръщаме на учениците. Целта е те да се задържат в класните стаи възможно най-дълго. Освен това мерките вече няма да се въвеждат на база общ брой заболели. Водещ ще е критерият за процент заети интензивни легла", обясни Бориславова.
Тя коментира и протеста срещу зеления сертификат пред НС, на който се стигна до напрежение и опит за щурм на сградата от недоволните граждани. "Надявам се, че протестът пред парламента ще се запази в разумни рамки. Искаме гражданите да знаят, че мерките, които се обсъждат, ще бъдат съобразени с това какво е най-добро за целия български народ", увери Бориславова. И допълни, че "последното желание на правителството е да затваря бизнеси и да налага ограничения на хората". Бориславова обаче подчерта, че ако здравните експерти преценят, че такива мерки ще спасят човешки животи, все пак ще се прибегне до "ограничаване правата на гражданите", коментира Бориславова.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/petkov-po-serizni-merki-pri-80-zapylvane-na-intenzivnite-legla-295372