КАЛЕЙДОСКОП

Проект в Битоля

11 януари 2022

 

Сдружението „Македонско-Българско приятелство“ от Битоля реализира проект с подкрепа на българската помощ за развитие
Тази седмица сдружението „Македонско-Българско приятелство“ от Битоля приключи с реализацията на проекта за предоствяне на таблети на ученици от социално слаби и многодетни семейства, c цел да помогне на тези деца да посещават онлайн обучение по време на пандемията от Covid-19.
Проектът „Учим заедно от вкъщи“ беше финансиран от страна на България с 59.900 лева, по линия на българската официална помощ за развитие в сферата на образованието. Споразумението за проекта бе потписано в началото на месец март тази година, от страна на българският генерален консул в Битоля, Димитър Иванов и председателката на сдружението „Македонско-Българско приятелство“, Маринела Петреска.
Проектът предвиждаше предоставяне на 200 таблети на деца от основните и средни училища на територията на консулския окръг, а се проведе в две фази. В началото на пролетта, бяха раздадени първите 100 таблети на деца от няколко основни училища в Битоля. Във втората част на проекта бяха подарени таблети на ученици от Крушево и Прилеп, както и 23 таблета с включен интернет за учениците от основното училище „Кочо Рацин“ в битолското село Иваневци, които са от социално слаби семейства.
На предаването на донацията в село Иваневци, присъстваха и генералния консул в Битоля, г-н Димитър Иванов и председателката на сдружението, Маринела Петреска. В изявление за битолската телевизия „Тера“, г-жа Петреска каза, че децата от това училище от години насам участват в различни дейности на сдружението „Македонско-Българско приятелство“, като литературни конкурси, поетични вечери, работилници за изработка на мартеници и т.н.
Българския генерален консул в Битоля в изявлението за телевизия „Тера“ каза, че пандемията от Covid-19 е създала много сериозни проблеми за децата, защото голяма част от времето през тези две години, те учат онлайн. Затова, заедно с сдружението „Македонско-Българско приятелство“ са решили да помогнат на децата от общините в консулския окръг и да улеснят тяхното обучение. Г-н Иванов изтъкна, че този акт от страна на България, ще даде възможност на все повече деца да участват по-активно в учебния процес, като добави, че българската държава и в бъдеще ще продължи да помага на децата в Северна Македония.
https://glaspress.rs/%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80-5/