КАЛЕЙДОСКОП

Със знание и мечти от Берлин към България

02 декември 2021

 

Новата учебна година в „Курса по български език за деца в Берлин“ бе открита на 11 септември 2021 г. Курсът вече 4 години приобщава малки и големи деца, които с голяма радост и въодушевление изучават български език, история, география и култура на България.
Обучението се провежда в съботните дни в залите на един от модерните частни университети в Берлин, намиращ се в самия център на града. През тази учебна година занятията се провеждат два пъти в месеца като едната събота занятията са онлайн, а другата събота – в залите на университета. С огромен интерес и мотивация децата посещават както присъствената форма на обучение, така и онлайн формата.
Учениците са на възраст от 5 до 14 години и разпределени на групи. Ръководител и единствен преподавател в „Курса по български език за деца в Берлин“ е д-р Ваня Велкова, инициатор, основател, бивш дългогодишен директор и учител в Българското училище в Хамбург (2000-2010), един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина и член на Управителния й съвет (2007-2013), чуждестранен кореспондент.
Д-р Велкова обучава учениците по проекти и презентации, разработени от нея специално за този курс и съобразени със съответното езиково и възрастово ниво на децата. Паралелно с това учителката умело използва игровия подход, работата по групи, в учебни станции и други. Модерно обзаведените зали на университета предоставят идеалната възможност в учебните часове да се използва мултимедия, която прекрасно допълва изучаваното учебно съдържание и изпълва децата с още по-голяма любознателност и емоционалност.
Родителите най-активно подкрепят обучението по български език на учениците, както и иновативната, изпълнена с богати идеи и теми дейност на преподавателя.
В „Курса по български език за деца в Берлин“ се изучават и същевременно отбелязват българските празници и обичаи като Баба Марта, Сирни заговезни, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, Коледа и други. За Баба Марта децата с голямо старание и радост изработват мартенички, а след това ги подаряват на своите близки, на немските си съученици и приятели, както и на съучениците и приятелите си в училище, които са от много други страни на света. По повод Сирни заговезни всеки ученик украсява огромна кукерска маска, съобразявайки най-стриктно задължителните орнаменти и символи в маските. За 24 май учениците представят стихове, песни, изявяват се с уменията да свирят на пиано, цигулка, да танцуват. В дните преди Рождество се провежда Коледно тържество, на което децата се изявяват с програма в присъствието на родители и гости. На празничната трапеза ухаят българската питка, витата баничка, топлите сармички и пълнени чушки, тиквеникът и червените ябълки... За да е всичко българско, наше, родно...
През миналата година, по предложение на децата, се проведе състезание между учениците и родителите на тема „Знаем ли географията на България?“. В него учениците искаха да премерят знанията по география с родителите си. Разбира се, отборът на децата победи родителите. Радостта и емоциите бяха големи, а преподавателят поднесе на всички деца грамоти. През следващите месеци предстои да се състои поредното състезание между родителите и децата като темата ще бъде „Знаем ли историята на България?“
За да популяризира българския фолклор и сред родителите на децата, д-р Ваня Велкова организира за родителите „Вечери на България“. На тези срещи тя представя презентации като „Магията на българската народна носия“, „Кодът на българската шевица“, „Великденските яйца в България и яйца от различни страни на света“ и други.
Какво е за нас България...? Родното място, близките, гозбите на баба, Рила и Пирин, Черно море и Дунав, обичта ни към „всичко българско и родно“, което изучаваме в семейството, в учебните часове и през целия си живот... Защото искаме да знаем за България. И... защото я обичаме, макар и понякога да сме на хиляди километри от нея. Но... тя е в нас... Тя е в душите ни... И... знанията си, обичта си към България предаваме с отговорност и обич на нашите деца. За да я носят нататък... към бъдното...
 
Берлин, Германия