ПОСТИЖЕНИЯ

2021. С въображението и вдъхновението на Андрей Лекарски

16 ноември 2021

 

 
 
Изложбите му са събития. Парад на предизвикателства. С доза хумор и с доза абсурд творецът вкарва зрителя в контакт с модерното изкуство.
А там по-лесно е да се объркаш, изплашиш и изгубиш, отколкото да откриеш чара на изследователя. Лекарски казва, че държи на общуването.
Ако трябва да се отдадем на обозначенията – изкуството му е хиперреализъм.
Постигнал е признание за изкуството, което предлага, във Франция. Той е сред най-известните български художници в чужбина.
Музеят за модерно изкуство в Париж има в колекцията си работи на трима български артисти – Кристо, Жорж Папазов и Андрей Лекарски.
 „Винаги съм държал на първия контакт с картината, на директното, шоково възприятие”, казва творецът. И те връща към произведението на изкуството.
„Зрителят, който се намира пред моята работа в момента, трябва да се убеди, че тази сцена е почти истина. Това е един приказен, нереален свят, в който и той може да стане съучастник”, изяснява Лекарски.
Ще го нарекат Рицарят на въображението. Мислите се насочват към изяществото и респектът, с които той подхожда към шедьоврите на изобразителното изкуство.
Художникът черпи вдъхновение от абсурдни и забавни моменти в живота си.
„Има много голи женски тела. Вдъхновяват ме. Класиката присъства почти навсякъде. И абсурдните моменти също”, уточнява творецът.
През лятото на 2021г. той представи в галерия на ул."Оборище" в София 25 негови платна. С препратки към класици в живописта. И с лични интерпретации за споделянето.
Отстрани ще отбележат за стила му, че оставя дистанция зрителят да намести собствените си усещания към тази провокативна комуникация.
Лекарски се изправя лице в лице с великите майстори. И това е състояние на духа.Художникът надгражда постиженията и следите им.
Негови картини притежават музеи, галерии и частни колекционери по цял свят…
За експериментите си в изкуството той говори дръзко: "Фотошопът дава фантастични възможности за разиграване на форми. Змествам четката с фотошопа, между стотици варианти избирам един".
През 1962 г. младият Лекарски заминава като студент в Парижката художествена академия. Остава да живее и твори във Франция.
Харесвал западния начин на живот. Бил рокер. И затова заминал.
През 1972 г. творецът прави първа самостоятелна изложба скулптури.
Прекланя се пред експеримента. Не робува на моди и компромиси. Някъде из медиите го нарекоха артистичен гражданин на Европа и света.
През 1978 г. Музеят на модерното изкуство в Париж откупува картината му „Катя в страната на чудесата“. 
През 1993 г. площадът на френския град Нанси се превръща в галерия – Лекарски излага няколко свои работи.
Той издига и гигантска подвижна ръка. Вечерта някой изправял средния пръст срещу прозорците на кметството, сутринта общинарите го свивали. В медии казват, че това не попречило той да бъде обявен за почетен гражданин на Нанси.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”