ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров на Индиън Уелс в Калифорния

09 ноември 2021

 

 

За първи път в кариерата Григор Димитров стига до 1/2 финал на „Мастърса” в  Индиън Уелс
"Щастлив съм, че получих възможността отново да играя на това ниво. Имах много възходи и падения. Оценявам момента”, изригна Григор Димитров след успех над Даниил Медведев.
Успехът стана факт на 1/8 финал на „Мастърса” в Индиън Уелс. И непосредствено след турнира в Сан Диего.
Регистрирахме, че Григор направи най-силния си турнир през сезона именно в Сан Диего. Там турнирът бе два ранга по ниско ниво ATP 250. Беше интересно как щеше да продължи оттук нататък.
И той пак ни сюрпризира по… невероятен начин: спечели на „Мастърс” с 2:1 сета срещу поставен №1 в турнирната решетка тенисист.
Успехът дойде след хипер зрелищен обрат. И това е най-малкото, което може да се каже за случилото се на корта. Срещата продължи 2 часа и 10 минути.
Как ли бихме могли да интерпретираме, когато след 4:6, 1:4…и два брейка във втория сет пасив правиш…три поредни брейка и осем поредни гейма. С това затваряш частта за 6:4 и 1:1 сета и повеждаш с 3:0 в третия сет.
Българският тенисист постигна и втора победа над играч от Топ 10 през сезона.
Невъзможно е, докато не стане възможно. Той е много труден съперник, играли сме вече няколко пъти. Днес бях способен да намеря начина да го надиграя…”, каза Григор след срещата с Медведев.
Тенисистът не коментира повече за начина, но направи силно впечатление, че взе няколко сложни красиви разигравания в края на втория и в началото на третия сет.
Медведев се пречупи. Срина се. Не намери сили за ускорение и завръщане в ритъм.
 „Аз съм много изморен. Бавен корт. Сложни условия…Изобщо не вървеше първият сервис. И честно, ако Григор така играе, той ще спечели турнира”, каза на пресконференция след срещата Медведев.
„Втората половина на срещата Григор игра по-добре от всичките ми съперници на US Open”, обяви в интервю звездата на световния тенис.
В същото време Димитров пак убеди в изключителния потенциал, който притежава: той има класата на тенисист от топ 5.
Завръщането му в рейтинга е сложно, защото конкуренцията е супер изострена, а концентрацията следва да е на изключително ниво във всеки мач.
С успеха си с 4:6, 6:4, 6:3 Григор Димитров елиминира фаворита в надпреварата и действащ шампион на US Open, правейки паметен обрат. Индиън Уелс можеше да се превърне в звездният турнир за българина през сезона.
Преди сблъсъка с Медведев той отстрани и Райли Опелка, който беше го победил на „Мастърса” в Торонто, тази година. Сега Григор взе реванш. Спечели с 6:3, 6:4 след 1 час и 14 минути игра.
Американецът е класиран преди Григор в момента в ранкинга. И това само подсказва за класа и силната игра на българина на турнира.
В 1/4 финала Григор постигна обрат и срещу Хуберт Хуркач за 3:6,6:4,7:6(2), за да потвърди констатацията, че прави най-силния си турнир през сезона. Полякът бе №12 в ранкинга и през сезона…има спечелени три турнира.
Срещата продължи 2 часа 40 минути, Димитров направи 0 аса, 4 двойни грешки, реализира 3 от 4 брекпоинта, Хуркач – 14 аса, 1 двойна грешка, 3 брекпоинта…от 9. Българинът обаче имаше много повече уинъри.  
Мисля, че управлявах добре енергията си във втория сет. Направих ударите, които наистина исках”, каза Григор след сблъсъка с Хуркач…
Сблъсъкът с британеца Кемерън Нори на ½ финала приключи при 2:6, 4:6. След лош старт и 0:4, Григор нямаше сили и енергия да внесе пореден, трети за турнира обрат. Британецът се класира за шестия му финал през сезона.
Като резултат от участието в хипер скъпия откъм раздавани пари „Мастърс”  в Индиън Уелс, Григор Димитров получи 335 000 долара от наградния фонд и предвижване  напред до 21-о място в ранкинга на ATP.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”