ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Антони Христов след кариера в Pixar се завръща с проект в България

26 октомври 2021

 

„Никога не съм искал да оставам там завинаги или извън България”, изрича Антони Христов. Ако това го каже някой сънародник, който пътува на Запад, може да навее и скепсис.
Някой може да заподозре в думите разочарования, несбъднати мечти, умора в ежедневните битки за оцеляване с морал.
И този някой силно ще сбърка. Случаят е съвсем различен. И думите са на успял на Запад.
Антони Христов е не само реализирал се много успешно в Америка  сънародник. Той спечелва признание в Меката на киноиндустрията.
Прави успешна кариера на художествен директор в анимационното студио Pixar.
Този, който някога ще избяга на Запад, и бяга някак напосоки, ще се реализира през продуктите на Pixar. И ще се завърне.
При завръщането му в България въпросът „защо” ще е малко неуместен. Замества се някак по-естествено с „как”. С продукт? С Академия.
Връща се в София, за да основе Академия за визуални дигитални изкуства.
Проектът дава възможност на младите хора да изучават дигитални изкуства, разработка на игри, брандинг и пространствен дизайн, поясняват ни медии.
Заедно със специалиста в областта на рекламата Милин Джалалиев Антони Христов работи по организацията на учебните програми.
„Започваме ARC Academy с идеята да я правърнем в образователна платформа за бъдещи създатели”, обявяват създателите на проекта.
В няколко български висши училища се преподават някои от знанията и уменията, които студентите ще могат да придобият в академията. Никъде обаче няма училище, посветено само на това и в което преподават само професионалисти от практиката, обяснява креативният професионалист.
И ако пак напира в нас въпросът „Защо?”, Антони Христов ни дава отговор - връща се, за да помогне на млади хора да постигнат също толкова успехи.
Миналото му е като за сюжет на филм. Заплетена история. Излиза нелегално от България няколко месеца преди да завърши Художествената гимназия в София.
Годината е 1981. Той е на 20 години. Заминава на Запад. Бяга на Запад.
Пристига в САЩ. В началото работи в ресторанти. Постепенно, по думите му, се ориентира към анимацията.
Намира малка рекламна компания. Назначават го в нея. Прави за нея анимирани телевизионни реклами. И така се запознава с анимацията…
По-късно ще започне работа за Pixar. Продукти на тази компания се конкурират… през 21 век за Оскари.
Вероятно на мнозина малчугани из Европа сред най-любимите филми са „Колите” и „Феноменалните”. С тези две анимации ще останат в спомените любимите анимационни филми от детството.
Точно тези продукти са създадени, когато художествен директор в Pixar е бил Антони Христов…
Колкото до перспективите на младите хора след Академията, у нас, веднага следва послание, а не пояснение от създателите: „Реализирай се в България”.
Целта на този проект е  младите хора да създадат професионални кръгове и да се развиват в България, вместо да бъдат принудени да излизат в чужбина.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информацинна дейност”