Предстоящи Събития

БТА организира 16-а световна среща на българските медии

15 октомври 2021

 

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание ще започне на 17 октомври в Рилския манастир, а темата ще бъде "Медии и истина". Събитието е професионален форум, чиято цел е комуникация и изграждане на сътрудничество между българските журналисти от цял свят.
Идентифицирани са 40 български медии в чужбина, като се очаква половината от тях да участват в срещата, каза пред „Труд“ генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.
Форумът ще си проведе хибридно, заради епидемиологичната обстановка и за да се улеснят участниците, които не могат да пътуват, така те ще могат да се включат онлайн. Програмата включва общо 4 панела, като във всеки от тях ще има представител на академичните среди.
Сред гостите на срещата ще бъде и Симеон Сакскобургготски, който е поканен да открие събитието, тъй като по времето, когато той е министър-председател на България, започват да се провеждат срещите и е подписан Етичният кодекс на българските медии, който се прилага до днес.
Кирил Вълчев очаква и се надява на срещата да бъдат постигнат по-прагматични резултати. Той посочи, че в момента се разработва нов вариант на сайта на БТА, където да бъдат публикувани новини, свързани с българите в чужбина и техния живот. Генералният директор уточни, че целта ще бъде БТА да улеснява обмена на информация между колегите журналисти.
Освен това той посочи, че ще предложи изготвянето на ясни критерии за това какво означава медия
https://trud.bg/%D0%B1%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B