АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

София влезе в тъмночервената COVID зона, за областта въвеждат нови мерки

13 октомври 2021

 

Противоепидемичните мерки в София-град няма да се затягат, контролът по спазване на настоящите ще бъде засилен
офия влезе в тъмночервената COVID зона, което означава, че новите случаи на заразени с коронавирус за период от две седмици са над 500 души на 100 хил. население. Противоепидемичните мерки в София-град няма да се затягат, като контролът по спазване на настоящите ще бъде засилен.
В София-област обаче се въвеждат някои временни противоепидемични мерки, съобщиха от Областната администрация. Те влизат в сила от вторник и ще важат до 24 октомври - преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.
Преустановяват се провежданията на масови спортни събития на закрито, а на открито същите се провеждат без публика с изключение на включените в годишния държавен спортен календар.
Посещенията на кина, театри и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1,5 м между посетителите и носене на защитни маски за лице. Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.
Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски и административни обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 
На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.
Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.
Събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) се провеждат в присъствие на максимум 15 души.
За учениците от Софийска област се въвежда ротационен принцип на обучение както следва:
- за периода от 12.10.2021 г. до 17.10.2021 г., класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда;
- за периода от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г., класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас се обучават присъствено, а класовете 6, 8, 9, 11 и 12 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.
Детските градини и ясли остават отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.
Площадките за игра и парковете са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.
Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от Софийска област.
Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).
Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).
В София се засилва контролът, обяви зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. По думите му е направен анализ, който е установил, че броят на отсъстващите учители и ученици в училищата, както и на децата в детските ясли остава сравнително малък.
Кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви, че детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни, като това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването и областния щаб, които имат правомощия да въвеждат мерки на територията на общината.
„232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия”, написа Фандъкова във Facebook.
„Увеличаваме екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР включваме и 3 екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти”, добавя Йорданка Фандъкова.
По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiia-vleze-v-tymnochervenata-covid-zona-za-oblastta-vyvejdat-novi-merki-337382/