СРЕЩИ

Акад.Богдан Петрунов: Ротацията на учениците два пъти намалява риска от заразяване

06 октомври 2021

 

Ще бъде необходимо прилагането на трета доза
* Очаква ни по-сериозна грипна вълна тази зима
* Учебната година трябва да започне присъствено, а децата да учат в клас на седмична ротация, казва в интервю председателят на новосъздаденото Отделение по медицински науки при БАН
- Акад. Петрунов, необходима ли ще е трета доза ваксина срещу COVID-19?
- Много е вероятно да бъде необходимо прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19. Това ще бъде наложително според международната информация, която се получава. Освен това прилагането на трета доза вече е практика в част от европейските страни, САЩ, Израел. Ще бъде необходима, защото данните показват категорично, че ваксиналният имунитет продължава 10-12 месеца, но след това започва да избледнява. Учените още не знаем докога ще продължи тази защита, особено за хората, които са с отслабена имунна система, възрастните хора, имуникомпрометираните, например трансплантираните. За тях ще е необходимо прилагането на трета доза, която да засили имунитета. Сега в характеристиките на ваксините не е написано официално, че може да се прилага трета доза, но според мен това ще бъде решено официално скоро.
- Как ще се процедира с прилагането на третата доза, хората как може да се ориентират кога трябва да им се постави?
- Изследването на антителата в случая не е решаващо, защото антителата след 3-6 месеца спадат и изчезват. Тук важното е състоянието на клетъчния имунитет, който трябва да бъде поддържан, а той е основният. Засега няма добре регламентиран начин, по който ще стане това. Никъде в света не е регламентирано това, но е безспорно, че хората с компрометирана имунна система ще трябва да си сложат трета доза. За всички останали ще се вземе генерално решение от Министерството на здравеопазването. Засега приетото правило е, че трябва да са минали поне 8 месеца от поставянето на втората доза на първия имунизационен курс, за да си направят и третата доза.
- Според вас трябва ли да стане задължителна имунизацията срещу COVID-19?
- Думата задължително трябва да бъде много ясно и точно определена. Според мен тя трябва да бъде задължителна за хората, които работят в много тесен контакт с обществото. Това са медицинските работници, защото не може медицински работник да не бъде имунизиран. В противен случай той заплашва не само себе си, но и тези, с които работи, ако не е ваксиниран. Това важи за полицията, военните, пожарникарите, транспортните работници. Това са категория хора, които задължително трябва да осъзнаят, че трябва да се имунизират. Не знам как ще стане формално задължително спрямо законите и конституцията, но мисля, че има прост и лесен начин. Например в Съединените щати ваксинирането не е задължително, но за да отидат децата на училище, трябва да бъдат ваксинирани, за да влязат в университет, трябва да са ваксинирани, същото е, за да отидат в армията или да заемат държавна служба. Тоест това не е изискване само към дадено лице, а е част от длъжностната характеристика. Така, както се изисква определен образователен ценз за заемането на определена позиция, да се знае език, да има и изискване да бъдете имунизиран. Мисля, че това трябва и у нас да се въведе. Не може медицински лица да работят в дом за възрастни хора, а именно сред по-възрастните е най-висока смъртността, да не бъдат имунизирани.
Не е вярно това, което се говори сред обществото, че няма задължителни ваксини. Има задължителни ваксини при децата след раждането им, които съществуват от години - против туберкулоза, полиомиелит, хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш. Затова няма нещо притеснително да се изисква за определени работни места човекът да бъде имунизиран.
- Много хора преболедуваха вируса и след това се ваксинираха. Те ще се нуждаят ли от трета доза?
- Зависи от състоянието, но като цяло не. За тях вероятно няма да бъде необходима, защото те имат и инфекциозен имунитет от преболедуването и към него прибавят имунизационният. Мисля, че те няма да имат нужда от трета доза, но в зависимост от развитието на пандемията може и да се наложи. Очевидно обаче тези хора ще са най-добре подготвени за среща с всички променящи се варианти на вируса.
- Миналата година грипът ни подмина. Тази зима ще стане ли пак така и могат ли хората да си поставят грипни ваксини?
- Аз дълбоко съм убеден, че хората трябва да се ваксинират срещу грипа. Това е много важно. Миналата година ни прескочи заради пандемията - всички носеха маски, спазваше се дистанция, спазваха се противоепидемични мерки, а всичко това е основно средство и за борбата с грипа. Тази зима обаче ще има голяма част от населението, което няма никакъв имунитет срещу грипа от миналата година. Заради това мисля, че тази година задължително хората трябва да се имунизират. Няма никакво противопоказание във връзка с ваксинирането срещу COVID-19. Двете ваксини се "понасят", даже се работи, но все още няма крайни резултати и данни, за създаването на комбинирана ваксина за коронавирус и грип. Няколко фирми работят много сериозно в тази насока.
- Да очакваме ли по-сериозна грипна вълна тази зима?
- Според мен е вероятно да се очаква една по-силна вълна в сравнение с минали години, защото нямаме никакъв имунитет от миналата година - не се проведе грипна имунизация, освен това грипът не се разпространи така, че хората да имат инфекциозен имунитет, който е в резултат на контакт с вируса. Заради това смятам, че тази зима може да се развие по-силна грипна епидемия.
- Какво е характерното за Делта варианта? Каква е разликата в симптоматиката му в сравнение с предишните варианти?
- При Делта варианта не се забелязват прояви, характерни в началото на появата на уханския коронавирус - загуба на вкус, обоняние. Започва с много тежка и упорита кашлица, дразнене в гърлото, висока температура, както всички симптоми от предишните варианти - отпадналост, болки в мускулите. Другото характерно е, че много лесно се заразяват хората с него. Той не протича по-тежко от предишните варианти, но има много по-голяма инфекциозност и много по-лесно се заразява човек. Заради това и много по-голяма част от хората боледуват, макар и по-леко. Една от причините за високата смъртност от заболяването за мен е, че хората усещат леки симптоми, не се обръщат към лекар, защото се притесняват за работата си и не ги карантинират. Те си взимат тест от аптеката, а не се знае дали ги правят качествено и дали правилно интерпретират резултатите. Това води до увеличаване на броя хора, които бързо се влошават и стигат в болницата в тежко състояние. Колегите ми споделят, че пациентите идват в тежко състояние, боледували са леко в началото и изведнъж всичко се влошава и чак тогава решават да потърсят лекарска помощ. Скритата заболеваемост и непотърсената навреме лекарска помощ са основните фактори за високата смъртност.
Единственото средство, което може да спре смъртността, това е ваксинацията. В това няма никакво съмнение. В Щатите преди 20 дни въз основа на 630 000 починали се установява, че 99% от тях не са имунизирани. Същият резултат съобщават и от ЕС - 98,5% от починалите не са имунизирани. Последните данни на нашето министерство също показват убедително, че над 95% от всички починали в България не са били имунизирани.
- Делта вариантът засяга много и децата, как протича при тях заболяването?
- Децата също боледуват, дори и малките. Онези дни почина новородено кърмаче. Вирусът засяга и децата, но в много по-малка степен и по-леко протичане. Това е в резултат на много по-активната имунна система на малките. Това си е вирус с по-големи заразителни способности, с по-голяма инфекциозност, но засега данните не показват, че той е по-смъртоносен. Не може да се каже, че Делта е по-опасен за децата от останалите варианти. Би било спекула, ако се каже такова нещо.
- Ваксините доколко предпазват от новите щамове?
- Научно доказано е, че ваксините създават много добър имунитет за 10-12 месеца независимо от варианта. От 80 до 90% дават много добра ефективност срещу вариантите на COVID-19. Хората, които се ваксинират, трябва да знаят, че имат добра защита от 80-90% в продължение на 10-12 месеца. Това показват научните факти към момента. Хората трябва да са спокойни, че предпазват и срещу новия вариант Делта.
- От 7 септември влязоха в сила нови противоепидемични мерки в цялата страна. Ще успеят ли да спрат разпространението на вируса? Късно ли е за ограниченията?
- Мерките са съвсем нормални и не са тежки. Много по-тежки мерки има в други страни. Въпросът не е в мерките, а в спазването им. Важен е контролът върху мерките - не толкова някой да следи, а хората да имат автоконтрол. Хората да имат съзнанието, че трябва да носят маска, когато са на обществено място, да не се събират големи групи хора, да се избягват доколкото е възможно социалните контакти. Това е смисълът на мерките. В противен случай каквито и мерки да има нищо не може да се направи, ако ти сам не си убеден, че трябва да се пазиш.
- Започна четвъртата вълна, вие имате ли прогноза кога ще е пикът й?
- Епидемията се разраства, но е трудно да се каже кога ще бъде пикът й. Предстои един тласък с началото на учебната година. Децата, учителите и възрастните ще имат по-голям контакт, което е предпоставка за по-бързото му разпространяване.
- Според вас трябва ли да започне присъствено учебната година?
- Да, трябва да започне присъствено и при развитието на пандемията да има ротация. Във Франция е проведено огромно проучване, в което са изследвани голям брой ученици и класове за начина, по който трябва да се провежда учебната година. Заключението от проучването е, че когато се прави седмична ротация на класовете - тоест една седмица учат у дома, една в училище, възможността да се развие епидемията е около 12% . Ако останат децата постоянно да учат в клас, този процент е 27. Значи тази ротация осигурява повече от два пъти предпазване за децата и намалява риска от развитие на епидемията в сравнение ако учат само в клас. Ротация на седмичен вариант се приема като един от най-добрите. Мисля, че този вариант е разумен и за нас.
- По отношение на носенето на маски в час от децата какво е вашето мнение по темата?
- Големите ученици задължително трябва да бъдат с маски. Те трябва да носят маски в клас, за малките до 4-ти клас е трудно да бъдат и в час с маска. В междучасието, докато се движат из коридорите и училището, спокойно могат да бъдат с маски.
Визитка:
- Завършил е Медицинския факултет в София като първенец на курса
- Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ
- От 1993 г. до 2010 г. е бил директор на Националния център по заразни и паразитни болести
- Член на Европейската академия по алергология и клинична имунология
- От 1978 г. е експерт към СЗО по алергология
- Създател е на първата в България лаборатория по алергия
- Създател и на ново научно направление за полибактериалните имуностимулатори
- Председател на новосъздаденото Отделение по медицински науки при БАН
https://www.monitor.bg/bg/a/view/akad-bogdan-petrunov-pred-monitor-nad-95-ot-pochinalite-ot-covid-19-u-nas-sa-nevaksinirani-281880