СРЕЩИ

Проф. Генчо Начев: Преглед на сърцето трябва седмица след преболедуване на COVID-19

29 септември 2021

 

Ще имаме площадка за хеликоптер и паркинг за пациентите, казва в интервю за днешния брой на в. „Телеграф“ изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“:
 - Проф. Начев, третата вълна е в разгара си, а хората с коронавирус в болница са повече от 9000. Какво е положението в УМБАЛ „Св. Екатерина“? 
- Пълно е, даже съм сложил допълнително легло.
- Трябва ли да бъдат наложени по-строги мерки, за да се овладее пандемията?
- Аз винаги съм бил за по-крутите мерки, защото шоковата терапия излиза по-евтино, много по-добра е и с по-малко страдания. Така е и в икономиката, така е в медицината. Във всичко е така. Затова съм привърженик  на строги мерки. А тези, които искат да протестират, ги съветвам да дойдат да изкарат една седмица в интензивното отделение, без да работят. Само да гледат страданията на хората и персонала, който е на ръба на силите. Каквито и мерки обаче да има, ако няма контрол и санкции и тяхното спазване, нищо няма да стане. Не съм чувал друга нация с такава поговорка: законът е врата в полето. И да се разсъждава, че трябва да си луд да минеш през тази врата. По-добре я заобикаляй, тоест не спазвай закона. Така няма да се оправят нещата. Трябва да има строг контрол и тежки санкции. За тези, които не спазват.
- Ако се завишат глобите, това ще помогне ли?
- Какви глоби? Те не се налагат. Ако отидете в Гърция на площад „Аристотел“,  ще видите трима полицаи обикалят  и в момента, в който видят, че маската ти е под носа – 300 евро глоба. Веднага! Не, ако да нямаш маска, защото там не си мисли да е без маска. Само да е под носа и 300 евро. Тука кого са глобили? Опитаха се двама-трима да глобят и то се вдигна аларма до бога.
- Медиците от вашия екип ваксинираха ли се?  
- Всички, които са пожелали, са ваксинирани, а не са пожелали само тези, които изкараха заболяването. Те не са малко. 35% от персонала изкараха заболяването. Даже някои лежаха тук в нашето ковид отделение. Всички в момента имат антитела. Дали от ваксинацията, дали от преболедуването, но имат имунитет.
- Вие самият сте в тази група. Смятате ли да се ваксинирате?
- На всеки два месеца проследявам нивото на антителата си и какво е положението с клетъчния ми имунитет. Преди няколко  дни правих изследвания и антителата ми още са много високи. В момента, в който видя, че падат и имунитетът ми отслабва по отношение на този вирус, ще се ваксинирам. Засега няма смисъл, защото ще взема ваксина на някой друг, който има нужда.
- Разбира се, коронавирусът не е единственият здравословен проблем. В този смисъл случва ли се заради пандемията лечението на хора с други проблеми да закъснява?
- Лечението нe закъснява. Хората закъсняват да дойдат навреме, защото се страхуват. А това не е правилно. Трябва да бъдем достатъчно отговорни и да спазваме правилата, което не значи да има паника. Няма място за паника. Правилата са добре организирани, съобразени са с това, което се прави по света. Даже у нас са много по-меки дори от съседните държави  Сърбия, Румъния, Северна Македония, Гърция и Турция.  Ние нямаме вечерен час. Много по-облекчени сме в това отношение. Вярно е, че на никой не е приятно да си стои вкъщи, да носи маска, да се задушава по цял ден с нея, но това е положението. Защото едва ли на някого ще му е приятно да се разболее, особено ако състоянието му е тежко и се наложи  да бъде интубиран. Тогава страданията са много.
- Има ли повторно заразен ваш колега? 
- Да. И първия път изкара болестта леко, но сега втория тежко. Слава Богу, всичко върви добре.
- Усеща ли се недостиг на медикаменти и апарати, свързани с лечението на коронавирус, като например кислородни?
- Няма недостиг на кислородни апарати, защото Министерството на здравеопазването направи търг и раздаде на всички болници, които имат нужда. Но това не е дядовата ръкавичка и не можем да разширяваме докрай леглата. Ако заразата продължава със същия темп, ще дойде момент, в който няма да има легла. За това се въведоха мерките, за да можем в първите 10 дни да овладеем този темп на нарастване и да постигнем едно плато. Смятам, че преди 10-ия ден хората, които са отговорни за това и го разбират, ще направят анализ и ще решат дали трябва да продължат същите мерки. Дали да се въведат по-строги, или да настъпи някакво отслабване.
- Специалистите сте категорични, че коронавирусът понякога засяга и сърцето. Да си направим ли профилактичен преглед?
- Задължително след прекаран коронавирус трябва да си направим профилактичен преглед още веднага след излекуването. Трябва да се направи една кардиограма и една ехография, за да се види какво е положението и има ли промени или няма. След това, ако се намерят такива промени, да каже още какви допълнителни изследвания трябва да се направят. При 60-70% от пациентите има промени в кардиограмата. Тя след това отзвучава и не е свързана с невъзвратими органични промени. От това, което аз виждам обаче, при част от пациентите са настъпили промени, които налагат лечение. Сърцето е вторият орган след белия дроб, който се засяга от вируса. Преди мислехме, че  това е индиректно чрез повишена съсирваемост на кръвта, която вирусът предизвиква и от там тромбообразуване в най-малките съдове на сърцето. Но след това се оказва, че вирусът атакува и мускулните клетки на сърцето. Така че не трябва да неглижираме този факт и е хубаво първата седмица след излекуването да минем на профилактичен преглед. Оттам нататък, ако се установят някакви промени и те не налагат изследвания, задължително на третия и на шестия месец трябва да се направи пак контролен преглед.
- По отношение на трансплантациите бихте ли казали каква е ситуацията с тези на бял дроб - замразено ли е обучението и продължават ли българите да се трансплантират в чужбина?
- Всичко е преустановено. Пандемията преустанови както трансплантациите в чужбина, така и обучението на кадри.
- А без това обучение можем ли да осъществяваме трансплантациите на бял дроб?
- Това не е като да боднеш пръчка и да пиеш вино. Иска екип от много специалисти. Най-различни - пулмолог, който е на „ти“ с бронхоскопия, имунолози и т.н. Не е само хирургия. Ако беше хирургия, е най-лесно и можем да я направим. Още по времето на проф. Чирков имаше една трансплантация на бял дроб. Проблемът е, че след това болният трябва да се гледа, да се наблюдава, да се диспансеризира и т.н., и т.н. Много важна в случая е ранната диагностика при реакция на отхвърляне, защото там и часовете имат значение, а белият дроб е доста чувствителен орган към това.
- Споменахте проф. Чирков. Кръстихте аулата в „Св. Екатерина“ на негово име. Пазят ли се в болницата неговите завети?
- Това, че аулата носи неговото име, е израз на почит към цялото му дело. Всички знаем, че посвети живота си да се развие модерна кардиохирургия и да имаме инвазивна кардиология в България. Така че това е израз на почит. Пази се школата му, която се развива, защото нищо не остава на едно място. Най-страшно е, когато поддържаме едно ниво. Всъщност поддържайки едно ниво, ние изоставаме безгранично. Така че това, което е оставил, се помни, но не се лежи на което е било, защото всичко се развива и върви напред. Негово верую беше, че трябва да сме в крак с времето и  с всички нововъведения.
- Нововъведения ще има и в „Света Екатерина“.  Какви и кога? 
- Предвиждаме „Неврохирургия“ и „Неврология“, за да се създаде спешен център за случаите на остър инсулт. За това ще помогне и наличието на хеликоптерна площадка върху тази сграда, която е лицензирана. Освен това „Пулмология“ и „Гръдна хирургия“, за да се окомплектова напълно екипът, защото мястото на гръдната хирургия е там, където е сърдечната. Това е важно, за да вървят белодробните трансплантации. Ще се прибере „Съдовата хирургия“, за да не е разпокъсана болницата и в Трета градска, и тук. И вече се създава един много силен доболничен медицински център с всички специалности, включително и джипита. Така ще е завършен цикълът на първичната помощ със специализираната извънболнична помощ и с болничната помощ. Така сме го планирали да се случи до края на годината. И то вече се случва, защото отпуснаха 15 млн. лв. за оборудването на трите етажа. Остават още пет етажа – 30 млн. лв., в които ще влезе създаването на един покрит паркинг на четири етажа. Няма в България болница, която да има паркинг, а по света няма болница, която да няма покрит паркинг.  
ТОВА Е ТОЙ:
Роден е на 9 ноември 1951 г. в Казанлък
През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава званието „професор“
Национален консултант по кардиохирургия
Носител на орден „Стара планина – първа степен“
 https://www.monitor.bg/bg/a/view/prof-gencho-nachev-bolnicite-ne-sa-djadovata-rykavichka-256855