ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров игра на „Мастърси” в Северна Америка

28 септември 2021

 

Че година с година при тенисистите от топ 20 не си приличат – няма спор. Сложно се отстояват точки в ранкинга. Спечелените точки от предходната година в съответния турнир следва да се защитават.
Иначе какво следва? Отстъпление назад в ранкинга. А въз основа на него се изготвя… турнирната решетка при всеки следващ турнир. В разгара на пандемията точките бяха замразени.
Ако примомняме това сега, то е защото 2021 година не е от успешните за най-силния български тенисист Григор Димитров. На практика тенисистът нямаше победа от Уимбълдън и до…Синсинати.
Звездата ни в спорта имаше неприятни контузии, болки, които го накараха да отменя в 12 без 1, образно казано,  участието си в пореден заявен за включване турнир.
След ОИ Григор бе заявил участие в турнирите в Торонто и Синсинати.
Двата турнира са два „Мастърса”, които задължително влизат в програмата на всеки топ тенисист от топ 10. И,естествено, че за тенисист от…топ 20, а Григор е 21 в ранкинга в момента, тези турнири  са възможност за пробив в ранкинга напред.
Райнер Опелка спря Григор още в първия кръг на „Мастърса” в Торонто: 3:6, 4:6.
Сигурно Григор е бил много раздвоен в интерпретацията: колко голямо е разочарованието?
В турнирната решетка…Надал излизаше срещу него, евентуално,  още в третия кръг. Младият американец обаче спря българина в Торонто.
Досадно, макар че малко по-късно и Надал се отказа от участие. Схемата предполагаше успешен пробив напред в турнира. Поне до ½ финал срещу Циципас – тенисист от топ 5.
От друга страна нека да не подценяваме класата на тенисисти от топ 20 и топ 30. Гигантът Опелка днес е от плеядата млади американски звезди, които „нахлуват”…със силна игра на корта…напред в ранкинга и към топ 20: Фриц, Опелка, Макдоналд.
С ръст от 211 см. Райли Опелка има сериозно предимство на сервис, излиза често  и ефикасно на мрежата.
В Торонто именно гигантът поднесе голямата изненада: надигра в ½ финал Стефанос Циципас след 6:7,7:6,7:5. Излезе във финал срещу Даниил Медведев, №2 в света и №1 в схемата. И загуби: 3:6,4:6.
В Синсинати турнирната решетка бе също така малко благосклонна към българина. Именно срещу Даниил Медведев Григор трябваше да излезе …още в третия кръг.
В първия му предстоеше сблъсък също не от най-лесните, и дори от сложните защото испанецът Баутиста Агут, срещу когото българинът се изправи, в момента е в топ 20. Класиран е в ранкинга преди Григор. Прави силен сезон.
Нищо че до този момент двамата бяха играли 4 срещи. И резултатът от сблъсъците им на корта бе 3:1 успеха в полза на Григор. Последната им среща бе…през 2018 година в Париж.
В Синсинати Григор ефектно надигра Баутиста Агут: 6:4, 6:3. Показа изключителен тенис. Дръпна на старта с 3:0, разколеба и дезориентира испанеца, който възвърна самочувствие във втория сет. И, дотук.
Българският тенисист изигра най-силния си мач от началото на сезона, реализира цели…16 аса. Дъжд спря за час срещата при 3:4 във втория сет. След подновяването й Григор бе безапелационен, не даде и гейм.
След бърз рибрейк на старта, Григор не остави шансове за съпротива на казахстанеца Бублик, за да фиксира в срещата им от втория кръг 6:3,7:5.
Григор стигна до среща на корта с Медведев. Тя приключи при 3:6, 3:6 за класирания в момента №2 в ранкинга и водач с схемата на турнира в Синсинати.
Играта вървеше на приливи и отливи, Григор имаше проблеми със сервиса, направи бърз рибрейк в първия сет, но постепенно Медведев наложи ритъм, дълги разигравания, които му импонират  и спечели срещата.
След представянето си в „Мастърса” в  Синсинати Григор Димитров се придвижи с 3 места напред и се изкачи до №18 в ранкинга на ATP.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”