Предстоящи Събития

Селекция късометражни творби на Теодор Ушев на София Филм Фест/есен

14 септември 2021

 

 
Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер.
През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада.
Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби. 

В творческата си биография Ушев има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят.
Теодор Ушев бе обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години - според международна анкета на престижния анимационен фестивал в Лерида (Animac), а през 2021 година бе начело на Международното жури, което раздаде наградите на филмите в Международния конкурс и Конкурса за български късометражен филм на юбилейния 25-и София Филм Фест. В есенната фестивална програма са включени негови анимационни и експериментални филми, сред които познатите на българските зрители „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ по произведения на Георги Господинов. Тези два филма ще могат да бъдат видени в кино „Люмиер“ на 15 септември от 18:30 часа.

Селекцията „Ushev Hardcore Xperimental“ включва 13 творби, създадени между 2006 и 2020 година, и ще може да бъде видяна в кино „Люмиер“ на 16 септември от 18:30 часа и във филмотечно кино „Одеон“ на 18 септември от 20:30 часа, когато са програмирани „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“, а непосредствено след тях ще има прожекция и на „Ushev Hardcore Xperimental“.

В същия ден – 18 септември (събота), от 16:00 часа в Дома на киното каним всички киномани на специалната ни, традиционна среща „София – град на киното: Интервю с автограф“ с Теодор Ушев! 

Информация:
https://siff.bg/bg/articles/teodor-ushev-sas-selektsiya-ot-svoi-kasometrazhni-tvorbi-v-programata-na-yubileyniya-25-i-sofiya-film-fest-esen
със съкращения