ПОСТИЖЕНИЯ

Боксьорката Стойка Кръстева триумфира на ОИ в Токио

14 септември 2021

 

 
Боксът е един от спортовете, за които таяхме надежди, че ще ни донесат  много радост в Токио. А нейното измерение бе: триумф на български спортист с титла. И, все пак, радост, споходила ни един ден или именно в Токио?
 
За класиране на пиедестала претендираха силни спортисти, доказали се майстори на ръкавиците на световни и европейски първенства: Станимира Петрова, Стойка Кръстева, Даниел Асенов…
 
Европейските ни шампиони всеки път имаха сложни моменти в представянето си на ОИ. Последният голям успех в бокса за България на ОИ е бронзовото отличие на Тервел Пулев в Лондон (2012).
 
В Токио голямата радост и гордост ни донесе с изявите си на ринга Стойка Кръстева, която триумфира на върха. Не остави никакви шансове във финала на Бусе Чакъроглу от Турция.
 
Арбитрите оцениха представянето и във финала като категоричен успех: 5:0 съдийски гласа. Не толкова често в Токио битките завършваха е единодушно решение. Толкова оспорвани и сложни бяха те.
 
Още на ¼ финала срещу китайката Чан, класирана №2 в ранкинга, българката загатна за големия си потенциал. Силно впечатли с динамиката.
 
Във финала Кръстева влезе… по-скоро само като скрит фаворит. Туркинята бе класирана лидер в категорията. Балансът от срещите  помежду им бе… 1:1. Два месеца преди ОИ на европейска квалификация туркинята беше спечелила  срещу българката.
 
В оспорван първи рунд във финала двете си размениха по няколко леви прави. В края на рунда българката ефектно пласира успешни комбинации. С всяка изминала минута ставаше ясно, че този е големият ден и мач за нея.
 
Във втория рунд Кръстева доминираше на ринга. Демонстрира динамика и кондиция. Диктуваше темпото и нанесе силни точни удари.
 
Още след края на втория рунд четири от петте съдии отбелязаха в своите фишове 20:18 за 4:1 гласа и убедително предимство на българката…
 
В последния рунд туркинята с агресивна игра се опита да внесе прелом. Не успя. Българската боксьорка продължи да контролира развитието на финала.
 
Стойка Кръстева е първата жена в бокса, която печели медал за България от най-високия спортен форум на планетата.
 
Боксьорката е и едва третият роден състезател, след Кубрат Пулев с бронз в Лондон и Борис Георгиев с бронз в Атина 2004, който печели медал на ОИ през настоящия 21 век.
 
Последната олимпийска титла в бокса за България бе спечелена от Даниел Петров в Атланта… през 1996 г.
 
В Токио българската боксьорка методично и мач след мач доказваше високата си класа. След успеха си на ¼ финала тя заяви: „Най-важното са дългогодишният труд и отборната работа”.
 
Стойка Кръстева впечатли с дисциплина и тактическа зрялост. Акцентира, че работи върху психиката и много държи на тактическите решения на ринга. „Тактиката е разковничето да стигнеш до успех”, каза Кръстева.
 
„Всеки противник изгражда стратегия. В този случай нашата бе правилната.Тактиката ми я беше изградил треньорът ми. Успях да я изпълня”, сподели 35-годишната звезда в бокса.
 
„Стойка е изключителен професионалист. През цялата подготовка не каза „не мога”, „не искам”, призна Борислав Георгиев. „Тактиката на финала бе да пресираме, да играем с удари в трупа и да бъдем агресивни в клинча, както и стана”, коментира треньорът на олимпийската шампионка.
 
„Стойка е истинска българка. И е пример за всички спортисти”, обяви Георгиев.
 
„Щастлив съм, че с усърдието и упоритостта на Стойка написахме името си в историята на българския бокс”, заяви президентът на БФБ Красимир Инински.
 
За да сбъдне мечтата си, звездата на България в бокса преодоля в Токио Фукс(САЩ), Чан (Китай), Тукими Намики(Япония). Стигна до сблъсък за титлата с туркинята Бусе Чакъроглу.
 
Европейската шампионка от София 2018 и двукратна световна вицешампионка спечели финала срещу Бусе Чакъроглу с 5:0 съдийски гласа (30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27). „Беше двубой на честта. Знам, че съм по-добрата. Исках да го покажа. Притеснявах се емоциите да не вземат връх”, изповяда Кръстева.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”