КАЛЕЙДОСКОП

Български инфекционист в Берн за ефекта от ваксините

14 септември 2021

 

При делта варианта ефектът от ваксините намалява, казва инфекционист
С възникването на Делта варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации, смята д-р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн. Пред БНТ той обясни, че пир този вариант се наблюдава леко отместване.
 
Той сравни ваксината спрямо този вариант със снайпер, който не уцелва в средата, в десятката, а малко встрани, в осмицата.
Според него трябва да се прави разлика между това човек да се зарази с Делта варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Цитира данни, че 15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с Алфа варианта, а при Делта варианта на човек му трябват само 10 секунди, за да се зарази от носител на вируса.


Даде пример с Израел, където, по думите му, се получава лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета доза, ефектът е много добър.
 
"Това, което знаем за ваксината на "Пфайзер", е, че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%", посочи той.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка държава има свободата на действие и самостоятелност.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/08/25/4246173_koronavirusut_v_bulgariia_izvunrednata_epidemichna/?ref=home_mainStory