АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентски и парламентарни избори в един ден

14 септември 2021

 

Президентски и парламентарни избори в един ден ще се проведат през ноември в България
Президентски и парламентарни избори в един ден ще се проведат през ноември в България. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат във вторник. В сряда след среща с членове на ЦИК президентът заяви, че от чутото може да се направи извод, че избори две в едно са възможни в един нормален ритъм и при условие, че срещнат необходимата логистична и финансова подкрепа. През миналата седмица парламентът насрочи президентските избори за 14 ноември, а в събота държавният глава заяви, че тогава ще са и парламентарните избори, за да се спестят както средства, така и време на избирателите.
Оплетени в юридически и финансови спорове народните представители гласуваха актуализацията на бюджета на няколко поредни среднощни заседания, в които не липсваха остри реплики и обиди. В крайна сметка бе решено от 25 декември да се индексират всички пенсии, като най-ниската ще стане 370 лева. А междувременно от 1 октомври пенсионерите ще получават 120 лева добавка към пенсиите за три месеца.
Финансовите разчети по време на гласуването на актуализацията бяха често преплитани с чисто политически послания, а в дума на седмицата се превърна „сватба“, след като взаимно политическите сили се обвиняваха в политически годежи и "шавливост".
Средствата за лечение на заразените от COVID-19, за заплащане на ваксини и на медиците на първа линия също станаха част от политическия дебат през миналата седмица. Малко преди второто четене в зала проектът за актуализация на бюджета на здравната каса със 105 млн. лв. имаше три одобрени варианта, които взаимно се изключваха. ГЕРБ пък отсъстваха от последното заседание на бюджетната комисия, на което беше одобрен финалният вариант за парите на здравната каса.В крайна сметка без повече дебати депутатите одобриха редуцираната актуализация на бюджета на НЗОК, към който се насочват допълнителни 105 млн. лв., а неразчетените предложения за допълнителни разходи отпаднаха.
Парламентът одобри приходи и трансфери по актуализирания бюджет на НЗОК от 5,446 млрд. лева и също толкова разходи. В Закона за бюджета на НЗОК досега беше записано, че приходите и трансферите са в размер на 5,341 млрд. лева.
В 46-ото Народно събрание освен бюджетните страсти внимание привлече и главният прокурор Иван Гешев, който определи като „тричане“ и „обезкостяване“ решението на правната комисия за закриване на спецпрокуратурата и за преместване на бюрото за защита на свидетели. През уикенда председателят на НС Ива Митева обяви, че няма да има извънредно заседание в понеделник, поискано от „Демократична България“. „Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта петък срещу събота“, каза тя пред bTV. И обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите. Митева смята, че този доклад спокойно може да се разгледа в сряда, 15 септември Тя призова президента Румен Радев да не разпуска Народното събрание преди сряда, за да може да се състои това последно заседание на парламента.
Горещо бе не само в парламентарната зала, но и пред нея, след като ресторантьорите, а след това и пътностроителните фирми протестираха срещу действията на служебния кабинет. Шефката на „Автомагистрали“ се разплака в Народното събрание, а собствениците на заведения обявиха, че няма да спазват новите мерки срещу Covid-19.

Представители на туристическия бранш и културни дейци блокираха в сряда центъра на София. Недоволните се обявиха срещу мерките, но и срещу скъпия ток. Здравният министър Стойчо Кацаров предупреди, че ако мерките не се спазват, цената накрая ще я платят родителите на младите българи, при които смъртността от вируса остава най-висока.
Сякаш в подкрепа на предупреждението пандемията и тази седмица отне много животи, включително и на бебе на 14 дни.

Междувременно 
правителството емитира 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. при засилен интерес, който видимо не се влияе от политическата криза. Подадените поръчки надвишиха над два пъти предложеното количество - почти 424 млн. лв. Постигнатата доходност отново е отрицателна – 0,15%, и е близо до тази на аукциона през февруари - минус 0,17%. През март, когато беше последният аукцион, доходността беше минус 0,1%.
https://www.investor.bg/analizi/85/a/po-vajnoto-ot-minalata-sedmica-335397/
 
Заб. Част от по-обширен материал