АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Ситуацията е сериозна, но не и извън контрол

03 септември 2021

 

"Сериозна, но не извън контрол": Заради COVID ситуацията ще има нови мерки от 7 септември
 
С определението, че "ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол", като за нея допринася ниският дял ваксинирани срещу COVID-19, здравният министър Стойчо Кацаров обяви на брифинг редица мерки, които по думите му ще влязат в сила от вторник (7 септември) и ще важат до края на октомври. Като цяло мерките могат да бъдат обобщени с ограничаване на капацитета на работа в редица сектори, а в заведенията и намаляване на работното време от 7 ч. до 23 ч. (Крайният час е променен в 20.38 часа след като бе публикувана заповедта на здравния министър. Първоначално бе обявено, че допустимото работно време е до 22 ч.)


Пълната площ на помещенията може обаче да се използва, ако там се допускат само хора със сертификат за COVID-19 - за ваксиниране, за преболедуване или за отрицателен тест. Следователно собствениците и управителите във всички сфери могат да решават дали да работят на ограничен капацитет, или да предпочитат варианта с проверка на сертификати. Справка на автентичността на документите може да се прави с приложението COVID CHECK BG. Откакто са въведени тези документи, са в сила следните изисквания:

- Сертификатът за ваксинация е валиден от 14 дни след поставянето на последната доза.


- Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден до шест месеца след положителния резултат.
 
- Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Тестващите се трябва да са направили изследването в лаборатория.
 
Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията.
 

 


 
 

Заболеваемостта в страната е над 260 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици, което отрежда страната според плана на здравното министерство в т.нар. червена зона. В документа за тези нива на болни от COVID-19 се предвиждат значително по-строги ограничения в сравнение с тези, които ще влязат в сила. Според министър Кацаров засега по-леките ограничения са достатъчни.
 
Окончателната заповед за новите мерки бе публикувана в края на деня, а на брифинг бе изчетена. По думите на здравния министър Стойчо Кацаров десет дни след влизането на новите мерки в сила ще бъде направен анализ, след който може ограниченията да бъдат удължени, затегнати или разхлабени.


В образованието


Учебната година ще започне присъствено (както за ученици, така и за студенти) в цялата страна, заяви здравният министър, но не изключи възможността "да се стигне в един момент" да се премине към онлайн обучение. Според плана, когато страната попадне в т.нар. тъмночервена зона (когато средната заболеваемост в страната надмине 500 нови заразени на 100 хил. население), следва всички да учат дистанционно. Тъй като област Търговище вече е в тъмночервената, за онлайн обучение там още от началото на учебната година решението можела да вземе местната Регионална здравна инспекция (РЗИ), смята здравният министър.


Ако планът предвижда при червена зона да не могат да се провеждат групови занимания в обучителни центрове и школи, то мерките, които ще важат от 7 септември, ще ги позволяват. Изискването е да има дистанция между 1.5 метра, да се носят маски и в дадено помещение да не се събират по повече от десет души.


Конкурси и изпити може да се провеждат при до 30 участници или до 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат. Трябва да се спазва поне 1.5 метра дистанция и да се носят маски.


Посещения в болници, в домове за възрастни и деца


При предишните разраствания на COVID епидемията бяха забранявани посещенията в болници (освен ако пациентът не е терминално болен), както и в домове за възрастни, като презумпцията бе, че външните посетители може да са заплаха за силно уязвими хора.


Мерките, които ще влязат в сила от 7 септември, не предвиждат забрани, но ще се изисква от посетителите да са с "пълен комплект предпазни средства", а и посетителят да не е повече от един.


В културата


Според плана на Министерството на здравеопазването музеи, галерии и други културни събития трябва да са "затворени, с изключения, които могат да се мотивират и контролират", но в реалността мерките ще предвиждат:
- посещаването на театър, кино, концерт, кино е разрешено, като трябва да се използват до 50% от капацитета на помещението, да се носят маски, да се спазва дистанция и да се използват само седящите места.
- в музеи и галерии може да влизат по един човек на 8 кв.м, като трябва да носят маски
- може да се посещават школи по изкуства, като се използват до 30% от капацитета на помещенията или до десет души.


В спорта


Спортни тренировки и състезания на закрито за професионалисти може да се провеждат, но без публика. На открито публика може да има, но трябва да са заети не повече 30% от капацитета, като се заемат само седящите места.
Посещенията във финеси са разрешени, но при не повече от 30% от капацитета. Спортуването в спортна зала, басейн, както и посещаването на спа-центрове също е допустимо, но само индивидуално и при използване на 50% от капацитета на помещението. "Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява", заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов, в заповедта е уточнено, че се отнася за непрофесионалистите.


Заведения и клубове


Тъй като работното време на заведенията се ограничава от 7 ч. до 23 ч., следва да се заключи, че нощните клубове няма да могат да работят. Същото работно време трябва да имат игралните зали и казината (според плана и те трябва да са затворени в червената зона).


В заведенията трябва да има разстояние от 1.5 метра между облегалките на столовете, на маса да сядат до шест души, а персоналът да носи маски.


В заведенията може да се провеждат и частни събирания и тържества, като на закрито може да се събират до 30 души, а на открито - до 60 души. За разлика от това в плана за такива събирания са предвидени по-малки бройки: до 15 души на закрито и до 25 души на открито, когато страната е в червената зона. В плана са предвидени ограничения и за домашни събирания (до седем души от до две домакинства), но за мерките от 7 септември не бе изчетено нищо по този аспект.


Детски центрове и клубове за забавление не е разрешено да работят.


При събитията


Масови събития като фестивали, събори и фолклорни инициативи не би трябвало да се провеждат от вторник (7 септември), изчете зам.-министър Златанов. По-късно от публикуваната заповед стана видно, че масови събтия могат да се провеждат, стига да има определени седящи места и входът да е ограничен, но посочен допустим капацитет не е упоменат.


Няма да е разрешено да се провеждат и тимбилдинги (и други подобни групови развлекателни събития в работни колективи).


Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и изложения може да се провеждат при до 30% заетост на капацитета на помещението и до 30 участника. Трябва да се спазва дистанция и да се носят маски. От изчетеното от Златанов не стана известно да се прави разлика дали събитията са на открито или закрито, докато според плана конгреси, конференции и др. на затворено не може да се провеждат.


В магазини, офиси, на пазари


Търговците трябва да не допускат по повече от един човек на осем квадратни метра, а на пазарите трябва движението на потока от хора да е еднопосочно (да се влиза от едно място и излиза от друго), като това трябва да се контролира. Трябва да се спазва дистанция от поне 1.5 метра дистанция и да се носят маски.


Александър Златанов не изчете специални условия за моловете и големите търговски центрове, което вероятно означава, че засега такива не се предвиждат. За сравнение, в плана е записано, че, когато страната е в червената зона, в моловете и големите магазини следва да работят само магазините за стоки и услуги от първа необходимост (напр. хранителни магазини, аптеки, банки, офиси на телекоми и др.).


В офисите на фирми, когато е възможно, следва поне половината служители да работят дистанционно.
Златина Зехирова
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/09/02/4249361_seriozna_no_ne_izvun_kontrol_zaradi_covid_situaciiata/