ПОСТИЖЕНИЯ

Триумф на каратеката Ивет Горанова на ОИ в Токио

24 август 2021

 

На олимпийските игри в Токио бяха представени няколко нови спорта: баскетбол 3х3, скейтборд, карате…
Спортът се развива. МОК върви в крак в времето. Включва в програмата на игрите нови спортове.
Някои от тях вероятно са израз на динамизирането на спортните практики: спортни дейности на границата между спорта и развлечението.
Един от тези нови спортове е карате/кумите. За първи път в Токио той бе включен на ОИ, но няма да присъства… на следващите ОИ в Париж.
Каратеката Ивет Горанова не просто ни възхити, а предизвика бурна радост сред любителите на спорта тук: 13 години България очакваше златен медал от ОИ. А тя стигна до това изключително постижение за всеки спортист...на 21 години.
Към този златен медал се стремяха и търсеха усилено успеха с представянето си български спортисти в традиционно силни за страната ни спортове: художествена гимнастика, борба, стрелба…
Успехът на Ивет не е сюрприз. Спомняме си Европейските игри в Баку през 2019. Там тя ни смая. Триумфира на върха.
И ако споменаваме именно за Баку, то е и защото там на финал тя надделя над фаворитката Анжелика Терлюга от Украйна.
На ОИ в Токио Терлюга влезе с рейтинг №1 в категорията. Стигна до финал. И пак до решителен сблъсък за титлата с …Ивет Горанова.
Двубоят за златото започна двуостро. Двете каратеки си размениха техники. Ивет бързо се откъсна напред с една техника - 2:1. Направи го още в първата минута на двубоя.
Срещата предложи изключителна динамика. И много агресивна игра и от двете каратеки.
След точен удар с крак в тялото на украинката 1.16 мин. преди края Горанова поведе с 4:1. 9,5 сек. преди края българката направи юко с ръка, за да фиксира успеха на 5:1.
Показателно за настроя на българската каратека бе, че тя спечели… златния олимпийски медал с още по-убедителна игра, от тази, която показа на ½ финала срещу Бетина Планк.
Срещу австрийката Горанова поведе с юко, 33 сек. преди края водеше с 3:0. Планк изравни с ипон, но Ивет реагира – реализира  юко 8 сек. преди края.
Българката се класира на този ½ финал след три победи в групите. И бе най-убедителната каратека в нейната категория. В същото време съперничката и във финала Терлюга продължи напред към медалите с…равенство.
На старта на състезанието, младата плевенчанка след вадзари имаше аванс от 3:0 срещу трикратна шампионка на Азия. Спечели с 5:2 срещу тайванката Вен Цююн.
Във втория двубой българката се справи с 33-годишната туркиня Серан Озчелик. Реализира техниките ирон и вадзари. Спечели с 5:1.
В заключителния двубой от групата Ивет надигра и Сара Бахманяр от Иран с 5:2. Реализира две оценки юко. По хода на срещата Ивет поведе в резултата, иранката изравни, но българката наложи волята си.
„Най-големият проблем беше вярата в мен. Работих върху психиката”, сподели Ивет за преживяванията си месец преди ОИ.
Анжелика Терлюга …се извини впоследствие в медии, че…не е триумфирала в Токио. Пред украински медии преди време, обаче, тя е признала, припомниха ни от екрана, че Ивет е единствената състезателка, срещу която тя няма решение…
Ивет показа завидна концентрация и самочувствие по време на срещите си в Токио. Сдържаше силните емоции. Миг след финала избухна в дива радост. Бликнаха сълзи.
Сълзи от щастие в очите и забелязаха родни медии и когато на почетната стълбичка изключителната каратека слушаше химна „Мила Родино”, изпълнен в нейна чест.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”