КАЛЕЙДОСКОП

Изборният ден в САЩ приключва последен

22 юли 2021

 

 
Надя Улман от Бостън: Нужни са повече възможности за общуване и бизнес с България
 
58 са изборните секции в САЩ, в 13 от тях се гласува с машини. Първи, в 14 часа българско време, отвориха секциите по Източното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден започва по-късно и ще приключи в 6:00 часа българско време на 12 юли. 
50% по малко сънародници са декларирали желание да гласуват на предсрочните избори (2638 заявления), спрямо вота през април, когато бяха над 5 хиляди. „Това може да се обясни с облекчените условия за откриване на секции и не е индикатор за по-малък интерес. Въпреки това представители на общността тук са скептични, що се отнася до по-голяма активност днес. Някои от основните им опасения са свързани с провеждането на вота в период на летни отпуски“, анализира кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков.
Денят е чудесен и засега изборният процес върви спокойно, съобщи за Радио България Надя Улман от Българския център в Нова Англия: Надя Улман пред Радио България
Имаме 4 избирателни секции в щата Масачузетс. Така за повечето от нас вече е по-спокойно намирането на секция, удобна за гласуване. Ние сме пред новата сграда на Българския център, закупена с дарения на цялата българска общност тук. Това е постижение не само за нас, но и за партньорите ни от българското училище „Св.св. Кирил и Методий“, българската църква „Св. Петка“ и център “Мадара“ и днес с много вълнение гласуваме тук“.
По думите на Надя Улман, сънародниците ни в Масачузетс, които по различни данни са между 3 и 5 хиляди, са една от най-сплотените общности в САЩ. Цялата работа по организацията на изборите там се върши от доброволци. В секцията, разположена в Българския център се гласува машинно.
„Особено сме щастливи, че имаме възможност да гласуваме по този начин. Електронното гласуване не е новост за нас в САЩ, а нормална практика. Гласуваме с ясното съзнание, че за съдбата и просперитета на България сме отговорни всички ние – както тези, които живеят в България, така и в чужбина. Защото носим родината в сърцето си и искаме да я видим просперираща, стабилна, добро място за инвестиции, за бизнес и за туризъм. По отношение политиките към българите зад граница - ще се радваме да имаме много повече възможности за общуване и за съвместен бизнес – това за нас в САЩ е основна надежда“, посочва Надя Улман, която от няколко десетилетия живее в Америка, а кариерата ѝ е основно в областта на местните управи. “Била съм и общински представител, избрана по местоживеене в Бостън, и затова и винаги гласувам - и в българските избори, и в американските“, казва сънародничката ни.
„Българското е различно за всеки от нас. Аз се занимавам като доброволец тук, тъй като Българският център е изцяло организация от доброволци и влагаме много от времето си и собствените си средства. Аз преподавам български език на чужденци вече няколко години и е огромно удовлетворение, че съм способна да допринеса нещо за популяризирането на българския език и култура.“
Снимки: Надя Улман, Бостън, САЩ
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101497328/izborniat-den-v-sasht-prikluchva-posleden

"Калейдоскоп" продължава от средата на август.