КАЛЕЙДОСКОП

Изборите във Франция без опашки или затруднения

21 юли 2021

 

Изборите във Франция: без опашки или затруднения с машинното гласуване
Във Франция са разкрити 19 изборни секции за вота на сънародниците ни на настоящите избори. Освен в дипломатическите ни представителства в Париж и в Страсбург, българите гласуват в още 15 населени места в страната. В 7 секции са разположени 11 машини за гласуване, а в останалите 12 вотът се осъществява с хартиени бюлетини.
В Париж изборният ден е стартирал спокойно, без обичайните виещи се до улицата опашки от нетърпеливи наши сънародници. „На предните избори опашката беше опасала сградата на посолството, но сега не видях много хора“ – каза за Радио България Петър Тодоров, доктор по физика и IT специалист, който от 15 години живее и работи във Франция и не е пропускал нито веднъж възможност да гласува.
Петър се надява, че причината да няма струпване на гласоподаватели пред изборната секция е добрата организация, а не фактът, че този път хората са се отказали да дойдат до урните.
„До последния момент не знаехме дали ще се гласува с машини в чужбина, както е по закон и това породи някои въпроси. Лично аз се информирах от кампанията на ЦИК, която много ясно в едно видео беше обяснила как се гласува с машината, така че не изпитах никакви затруднения днес. А и видях, че хората преди мен също гласуваха лесно и бързо. Така че машинното гласуване е категорично по-добрият подход.“
Петър определено не е съгласен с онези наши сънародници, които открито заявяват, че българите в чужбина не трябва да гласуват, защото те не живеят географските граници на България, нямат обективна информация за българската действителност и следователно не те следва да  решават съдбините на страната ни.
 
„Смятам, че всеобщото право на гласуване е голямо постижение на демократичните общества. Всеки от нас, когато гласува, допринася със своя опит, със своята гледна точка за развитието на страната. И не виждам защо едни хора да бъдат отстранени от този процес. Защото ние може да не живеем в България, но наши роднини са там и всички искаме страната ни да е едно по-добро място за живеене. Според мен човек, който е напуснал България, като мен, има граждански дълг с опита си да допринесе, макар и малко, за обществения живот на страната си.“
Венета Николова
Снимки: Петър Тодоров
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101496847/izborite-vav-francia-bez-opashki-ili-zatrudnenia-s-mashinnoto-glasuvane