КАЛЕЙДОСКОП

Във Франция говорят за реформи в България

21 юли 2021

 

 
„Гласувах с ясното съзнание, че никога няма да изберем перфектното управление, но мисля че когато човек е упражнил правото си на глас, той може после да държи сметка на новата власт. Надявам се, че съм гласувал за по-малкото зло!“, каза за Радио България Петър Тодоров, доктор по физика и IT специалист, който от 15 години живее и работи във Франция. Той не очаква в страната да настъпят радикални промени след 11 юли, но въпреки това се надява, че България ще поеме в правилната посока.
„Мисля, че най-централният въпрос, който се изтъква и от партньорите ни в ЕС, това е въпросът за върховенството на закона. Защото не може едно общество да функционира нормално ако властта не се отнася към всички по еднакъв начин. Мисля, че това е сфера, която не функционира добре в България и се надявам новата власт да започне реформа на съдебната система. Не съм убеден, че след 11 юли, независимо от резултатите, трябва да се състави правителство на всяка цена, защото една такава власт не може да произведе реформите, от които държавата спешно се нуждае.

Правителство „на всяка цена“ ще представлява обикновено разпределение на постове, ще се стигне до пълен политически блокаж. Подобна власт няма да успее да изведе страната от кризата и да я насочи в правилната посока. Смятам, че конституционната уредба на България много добре очертава ролята на служебния кабинет и гарантира стабилност на управлението. Видяхте какво се случи в Израел, където имаше няколко поредни парламентарни избори, докато накрая се реши, че страната ще поеме в нова посока.“
Според Петър Тодоров в момента в България има правителство и то функционира много добре. „Така е предвидено в конституционния ред и смятам, че ако има още едни избори, ако страната ни продължи да се придвижва по пътя, по който е поела, това ще е добре за всички“ – каза в заключение Петър Тодоров.
Венета Николова
Снимки: архив Петър Тодоров
  https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101497584/petar-todorov-ot-francia-pravitelstvo-na-vsaka-cena-ne-moje-da-proizvede-reformi