АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Започна първата сесия на 46-ото Народно събрание

21 юли 2021

 

Началото на 46-ия парламент: обещания за диалог, анонс за скорошен кабинет и много неизвестни
С обещания за диалог и с анонс за съставяне на редовно правителство в следващите две седмици започна първата сесия на 46-ото Народно събрание, избрано при предсрочните избори на 11 юли. Обстановката по време на церемонията, която е втора подобна в рамките на три месеца, беше значително по-спокойна, отколкото при откриването на 45-ия парламент. Заседанието премина без спорове в залата и с повторение на повечето от известните вече политически позиции. Първият тест за взаимодействие на т.нар. "партии на протеста" - изборът на председател, беше преминат успешно и Ива Митева оглави отново Народното събрание, макар и да не беше избрана с монолитното мнозинство от април.


Изненадата беше заявката на най-голямата група "Има такъв народ", че е възможно до 14 - 15 дни да се състави редовно правителство. Председателят на групата Тошко Йорданов даде се разбере, че предстоят разговори с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", като подчерта, че не вижда разногласия по основните приоритети, но и демонстрира готовност да се върви към нови избори, ако не се постигне съгласие.


Този първи анонс за бързо съставяне на кабинет е засега е твърде неясен. Не е сигурно дали "Има такъв народ" ще се придържа към официално обявеното си намерение да предложи номинации за премиер и министри и да обсъжда единствено политики, или ще приеме да дискутира и имена на кандидати. От своя страна "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" потвърдиха готовност за подкрепят реформаторски настроен кабинет, но при преговори без предварителни условия.
 
Дори постигане на споразумение няма да реши еднозначно въпроса със съставянето на правителство, тъй като трите формации заедно разполагат със 112 гласа - девет по-малко от необходимите в случай, че Народното събрание обсъжда одобрението на министрите в пълния си състав от 240 души и не влезе в уговорки за сваляне на кворума.


Втората по численост група - ГЕРБ, се обяви за опозиция, но и призова за диалог, като избегна да повтори заявката на лидера си Бойко Борисов, че ще гласува против кабинет на "партиите на протеста". Декларираната от ДПС позиция е, че ще наблюдава отстрани процеса по сформиране на правителство, а БСП за момента се придържа към тезата, че би се ангажирала да състави кабинет, ако след неуспех на "Има такъв народ" и отказ на ГЕРБ, третият управленски мандат стигне до нея.
Анна Христова
https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/07/21/4234514_nachaloto_na_46-iia_parlament_obeshtaniia_za_dialog/?ref=home_mainStory

 

 

Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание след гласуване в пленарна зала от народните представители. Тя беше подкрепена със 137 гласа, един гласува "против", 99 се въздържаха.

Ива Митева беше предложена за поста от най-голямата парламентарно представена партия - "Има такъв народ". Нейната кандидатура обяви Тошко Йорданов.

Вижте повече подробности в репортажа на Николай Минков.

Ива Митева е завършила право. Има редица следдипломни квалификации, има дългогодишен опит в администрацията на парламента. Хоноруван преподавател е в Нов български университет.

Тя беше председател и на предишното 45-о Народно събрание.

 https://bntnews.bg/news/izbraha-iva-miteva-za-predsedatel-na-46-oto-narodno-sabranie-1163075news.html