АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

ЦИК: Избори със сигурност ще има със или без допълнителни машини

15 юни 2021

 

 
Централната избирателна комисия (ЦИК) би могла да преразгледа предложението на "Сиела Норма" за осигуряването на още 1500 машини за гласуване за вота на 11 юли, ако разполага с допълнителни средства. Това заяви днес на пресконференция говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той съобщи, че в момента се водят преговори с Министерски съвет за актуализирането на бюджета на комисията, но не пожела да даде повече подробности по темата. Той обаче подчерта, че дори и да не бъдат осигурени допълнителни машини за гласуване, избори ще има и законът ще бъде спазен.
 
Миналата седмица Централната избирателна комисия се отказа от преговорис фирмата "Сиела Норма" за доставка на допълнителни устройства за машинно гласуване за парламентарните избори на 11 юли с аргумента, че сумата, за която "Сиела Норма" настоява, е необосновано завишена. Изборната комисия предлагаше пряко договаряне при цена от 6.5 млн., а фирмата искаше двойно по-голяма сума - 15 млн. лв., с обяснението, че всяко забавяне увеличава цената.
 
След провала на преговорите се разбра, че шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е бил поканен на среща с министър-председателя Стефан Янев, за да бъде обсъден казуса с невъзможността на компанията да достави нови 1500 машини за изборите на предложената от Централната избирателна комисия (ЦИК) цена. От пресконференцията днес се разбра, че посещението на Тодоров при служебния премиер е довело до преговори за актуализирането на бюджета на Изборната комисия. Говорителят й Цветозар Томов не пожела да разкрие повече подробности по темата, но заяви следното: "Независимо от това дали са отпуснати допълнителни пари или не, ние плащаме с пари на данъкоплатците и не може да си позволим да харчим тези пари, без да бъде обоснован разхода".
Той подчерта, че и без допълнителни устройства законът, задължаващ в секциите с над 300 избиратели да се гласува машинно, ще бъде спазен. В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да сложим машини за гласуване, а няма да можем, ще е бъдат максимум 50. Това не е ситуация, в която да предполага неизпълнение на закона, заяви Томов.
 
"Това, което не може да направим, ако не успеем да осигурим допълнителни устройства за гласуване, е да осигурим по 2 машини в най-тежките секции. Това ще трябва да компенсираме с добра организация в изборния ден", обясни още Томов.

От думите му се разбра още, че в Изборната комисия е постъпило предложение от друга фирма - "Панов" ЕООД. Томов уточни, че ЦИК ще разгледа това предложение и ще прецени дали то би могло да се окаже решение на проблема с машинното гласуване.
 
Той увери, че въпреки неразбирателството за цената на машините между ЦИК и "Сиела Норма" съществува добро сътрудничество. В момента се работи по финализирането на договора с фирмата доставчик, така че машините официално да станат собственост на държавата. Освен това предстои да бъде взето решение за обявяване на обществена поръчка с пряко договаряне с предмет поддръжка и логистика на устройствата за машинно гласуване, която да бъде изпълнена от "Сиела Норма", обясни още Томов.
 
 
Томов посочи, че този път българите зад граница проявяват по-слаба активност при подаването на заявления за отваряне на избирателни секции зад граница. До този момент (10.06) подадените заявления на сайта на ЦИК са 45 231. Най-много са в Турция, Великобритания и Германия. По думите му хората в чужбина не са мотивирани да подават заявления заради промените в Изборния кодекс, които позволяват автоматично разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. Той обаче обясни, че предварителното подаване на заявления опростява организацията на вота в изборния ден, защото се спестява време от попълването на декларации преди самото гласуване.
 
Срокът за изпращане на онлайн заявления изтича на 15 юни, а най-късно до 18 юни ще се разбере окончателният брой на избирателните секции в чужбина. Прогнозите засега показват, че ще бъдат разкрити рекорден брой секции зад граница - над 800.
Ралица Фичева
https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/06/10/4219437_cik_izbori_sus_sigurnost_shte_ima_sus_ili_bez/