АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Изборната комисия е готова да организира вота без нови машини

14 юни 2021

 

 
Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова да организира парламентарния вот на 11 юли и без нужните допълнителни 1500 машини. Говорителят на комисията Цветозар Томов заяви пред БНТ, че няма да се водят преговори със "Сиела Норма" за цената на устройствата. По-рано през деня изпълнителният директор на фирмата, доставчик на машините, Веселин Тодоров обяви, че предвидените 6.5 млн. лева за поръчката могат да стигнат само зa 1100-1200 устройства.
Според Томов ЦИК ще успее да се справи с организацията на изборите и с наличните 9600 машини и няма как вотът да се провали. Той подчерта, че в Изборния кодекс е записана възможност да се гласува и с хартиена бюлетина при невъзможност за гласуване с машина.
 
"Ако не се стигне до договор, ще организираме изборите с наличните машини за гласуване и ще следим много внимателно ситуацията. Явно е, че акцентът трябва да падне върху подготовката на тези секции, които можем да преценим като по-рисково - тези в малки населени места и с повече избиратели. Организацията би могла да позволи да се осигурят условия за гласуване на всички избиратели, дори в най-големите секции", заяви Цветозар Томов.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/06/06/4217663_predi_izborite_izbornata_komisiia_se_gotvi_za_izbori/