АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

"Сиела Норма" претендира за друга цена на поръчката за новите машини за изборите

09 юни 2021

 

"Сиела Норма" отказа да доставя машини за вота, след като не се разбра с изборната комисия за цената
Доставчикът на машини за изборите "Сиела Норма" отказа да достави нужните около 1500 устройства за гласуване за предстоящия парламентарен вот на 11 юли. На вчерашното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) изпълнителният директор на компанията Веселин Тодоров обяви, че предвидената максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лева без ДДС е прекалено ниска. Той уточни, че за да се осъществи поръчката са нужни поне 15 млн. лева. От своя страна ЦИК не се съгласи да промени първоначално зададените параметри в поръчката и най-вероятно ще търси нов доставчик на машините.
 
Според Тодоров сумата е нараснала толкова заради краткия срок за доставка на устройствата. Той обясни, че логистиката също е много сложна, а цената на една машина се е покачила заради по-малкия брой поръчани устройства. За предните избори бяха купени 9600 машини, докато сега поръчката ще е за около 1500. След вота през април Тодоров обяви, че "Сиела Норма" ще успее да достави нужните допълнителни устройства за предстоящите избори.
 
По думите му производителят на машините "Смартматик" е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина заради по-малкия брой устройства и съкратените срокове, които оскъпяват не само производството, но и транспорта. Той изчисли, че цената само на машините е 8.75 млн. лв., а 6.5 млн. лв. ще струват допълнителните дейности.
 
"Потвърждавам, че нашите цени щяха да са същите, ако пак се поръчваше същото количество като на изборите през април", каза Тодоров, цитиран от "Медиапул".
От ЦИК обаче не са съгласни да увеличат повече от двойно предвидените пари за машини. От комисията посочиха, че са изчислили сумата от 6.5 млн. лева на базата на разходите от предходната поръчка. За предишните избори ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за доставка на 9600 устройства на стойност 36 млн. лева без ДДС.
 
Председателят на комисията Камелия Нейкова припомни, че още през май е било официално обявено, че държавата предвижда до 8 млн. лева за допълнителни устройства. Тя попита защо досега от компанията не са казали, че заложените пари не са достатъчни.
 
"В крайна сметка ЦИК е взела това решение, заставаме зад него и ще търсим решение в случай, че вие откажете да участвате", каза Камелия Нейкова на Тодоров.
 
Днес пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов добави, че комисията няма да преговаря за цената на поръчката, но е готова да преговаря с всеки, който може да изпълни условията ѝ.

"В решението е определена максимална цена за тази поръчка. Ако няма кандидати, няма да има поръчка. Ситуация, в която ще започне пазарлък относно цената мисля, че е излишно да се обсъжда", каза Томов, като уточни, че опцията да се вземат машини от друга страна е невъзможна, тъй като няма достатъчно време.
"Избори в България са правени и без машини. Правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения, дори да не бъдат осигурени допълнително количество машини", добави Томов.
 
Неяснотата около доставката на устройствата идва след редица изказвания на бившия премиер Бойко Борисов и представители на партията му ГЕРБ срещу машинния вот. Според Борисов машините за гласуване могат да създадат различни проблеми, които да попречат на нормалното провеждане на изборите.
Михаил Стоянов
 
https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/06/05/4217499_siela_norma_otkaza_da_dostavia_mashini_za_vota_sled/