ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Виктория с “Growing Up is Getting Old” на Евровизия 2021

11 май 2021

 

 

По-скоро е въпрос на светоусещане, но и въпрос на самочувствие: какво именно очакваме от Евровизия?  Очакваме да сме сред най-забелязваните на този престижен музикален празник на Европа.
 
Малките страни в песенния конкурс на Европа имат сравнително по-малки шансове да успеят да триумфират сред най-силно представилите се.
 
Класирането в шестицата на финала вече е голям успех за изпълнителя и страната. Така ли е? И да, и не. Наистина, от Балканите само Гърция дълги години можеше да разчита на значими постижения в Евровизия.
 
Турция затръшна вратата. Лиши се от участие. Сърбия обаче постигна много силен резултат. Сръбската певица Мария Шерифович с „Молитва” триумфира на върха.
 
След рестарта на България в конкурса с Поли Генова и Кристиян Костов, през последните години ние сякаш сме загърбили съмнения и/или инсинуации:  няма начин да ни оценят по достойнство.
 
От това (завръщане) ние само печелим. Участието на страната ни в музикалния конкурс Евровизия е съпричастност с музикален форум, който е изключително популярен и много се харесва на младите хора в Европа.
 
Миналата година за български представител в конкурса бе избрана Виктория Георгиева.
 
Пандемията обаче спря провеждането на фестивалите, промени или изцяло замрази фестивалния график на Европа. Пандемията не подмина и Евровизия. Пътят към Ротердам за феновете от Европа остана затворен.
 
Известно време конкурсът отлагаше формата на провеждане, но се стигна и до неминуемото при страховитото разпространение на заразата навсякъде из Европа: отмяна на конкурса.
 
И ако 2020 бе нулева година за Евровизия, то през 2021 няма да е така. Победа на надеждата. Победа на мечтите. Нормализацията на живота е близо.
 
През 2020 Виктория трябваше да представи България с "Tears Getting Sober".
 
Надарена с излъчване, ревностна почитателка на Били Айлиш, Виктория Георгиева ведната грабна вниманието и интереса на феновете към културния продукт.
 
Романтична, меланхолична, нежна, тя направо влуди феновете: в класацията на букмейкърите песента изпълнена от нея рязко вървеше нагоре и нагоре…
 
Как ще е пред 2021? По регламент песента трябва да е различна. Участникът се избира наново.
 
България отново ще е представена в Ротердам през май 2021 от Виктория. Този път с песента “Growing Up is Getting Old”.
 
Още през 2020 Виктория демонстрира хладнокръвие и самочувствие: отвърна смело на иронични закачки за прилика на песента й с песен на Били Айлиш.
 
„Това съм си аз. Нито имитирам, нито намирам прилика”, апострофира Виктория.  
 
И продължи с контрааргументи: „Особено в тази песен – има модулация, има симфоничен оркестър, има толкова неща, които не приличат на Били Айлиш. Не е търсен ефект.“
 
Тя не крие симпатиите си. Когато харесваш някой, може и да се изкушиш на влияния. Така или иначе през 2021 е различно.
 
Виктория заминава за Ротердам през 2021 вече издала един албум.
 
Намери интересен начин да направи избора на новата си песен: мнение на специалисти и фенове. Песента се отличи като един от фаворитите сред 6-те предложения на Виктория в платформата bulgaria2021.com.
 
Хиляди музикални фенове от цял свят споделяха обратната връзка за “Imaginary Friend”, “Growing Up is Getting Old”, “Dive into Unknown”, “Phantom Pain”, “The Funeral Song” и “Ugly Cry”.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”