АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Връчен е вторият мандат за съставяне на правителство

28 април 2021

 

Тази сутрин президентът Румен Радев връчи на посочения от "Има такъв народ" кандидат за премиер Антоанета Стефанова мандат за съставяне на правителство.
 
Антоанета Стефанова веднага го върна с думите: "От партия "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиции с партии от статуквото и спазваме своето обещание и затова връщаме мандата".
 
От своя страна държавният глава заяви, че проявява разбиране към това решенне, защото самият той също смята, че "устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия".
 
Румен Радев следва да определи трета парламентарна група, на която да даде шанс за формиране на управление. Според Конституцията изборът й се пада на държавния глава, като той не е длъжен да се съобразява с числеността на групата.
Петата група - "Демократична България", вече заяви, че не възнамерява да реализира мандата, а във вторник от шестата група - "Изправи се! Мутри вън", декларираха, че ще обмислят какво ще правят, но не отхвърлиха възможността да предложат проект на кабинет.
БСП и ДПС досега отказваха конкретни коментари дали биха се опитали да съставят кабинет.
Ако и третата група върне проучвателния мандат неизпълнен, Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори.
Информация:: Dnevnik.bg