КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Бразилия. Избори 2021

21 април 2021

 

Зорница Антонова, Бразилия: Който и да спечели изборите, да мисли повече за общото и по-малко за себе си

Българите в Бразилия могат да упражнят правото си на вот в изборите за 45-о Обикновено народно събрание в избирателни секции в столицата Бразилия и в Сао Пауло. В секцията в Сао Пауло, където живеят най-много наши сънародници, предварително желание да гласуват са заявили 60 души. Зорница Антонова от българското неделно училище в Сао Пауло е  член на избирателната комисия в града. На въпроса защо е важно българите в чужбина също да отидат до урните и да дадат своя глас, тя отговаря:
 „Както при вземането на всякакво решение, нещата изглеждат по един начин отвътре, а по-друг отвън. Мисля си, че общо ние всички, българите, които не живеем в България,  имаме по-различен поглед на нещата, по-различни идеи, с които можем да помогнем на страната ни да се развива по-добре.“
В момента ситуацията около пандемията на коронавирус в Бразилия е много сложна. Може би, това е най-лошият период откакто е започнала. Затова избирателният процес там върви по-слабо. Но въпреки това идват хора, които първоначално не са подавали заявления за гласуване.
„Като се има предвид, че всичко е затворено, че сме в локдаун, все пак има хора, които дойдоха да дадат своя глас, това е много важно и трябва да се оцени“, казва Зорница Антонова.
За това, как българите оцеляват в Бразилия в условията на корона кризата тя казва, че е трудно, тъй като сред нашите сънародници там има много музиканти, за които е доста трудно да работят виртуално. Но въпреки това те се поддържат и се справят с проблемите. Спазват необходимите мерки и гледат напред. Има и оптимизъм относно развитието на България в следващите 4 години.
„Знаете ли, на мен ми се иска само едно нещо – който и да спечели изборите, да мисли повече за общото и по-малко за себе си. За мен това би било решението на какъвто и да било въпрос – ако мислим повече за общото и по-малко за себе си“, каза пред Радио България Зорница Антонова.
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101448075