КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Лас Вегас. Избори 2021

20 април 2021

 

Мария Самичкова, Лас Вегас: Очаквам в България да има по-чиста политика

153-ма българи в Лас Вегас са заявили предварително желание да гласуват на изборите за 45-о Обикновено народно събрание. В момента изборният ден в тази част на Америка е в разгара си.
Има активност. Сега при нас е обедно време и са гласували над 200 души. Изборите протичат спокойно“, информира ни Мария Самичкова, която отговаря за връзките с обществеността на българите в Невада. Тя влезе в ролята на репортер за Радио България и включи в разговора и Атанаска Димитрова, която не за първи път е в изборната комисия в Лас Вегас:
 „Имаме представител на партия, който беше тук за няколко минути и беше регистриран в ЦИК – това е, няма някакви нарушения. Повечето от гласуващите нямат предварителна регистрация и попълват на място декларации. Сравнена с активността на предишни избори, в момента тя е доста по-висока“, обяснява Атанаска Димитрова. Самата тя вече е успяла да упражни правото си на вот:
„Гласувам, защото това е мое право. Родителите и близките ми са в България. Искам да видя една по-цветуща България, хората да бъдат малко по-щастливи. Разбирам, че с пандемията много се изостри политическата обстановка и не знам какво ще се промени в следващия парламент. Аз просто  давам моя вот за партията, която смятам, че представлява интересите ми. И мисля, че ще има значение, защото всеки един вот има значение.“
Мария Самичкова е журналист по професия и подхожда с едно наум към политиката и политиците:
„Няма как да сне се обвържеш с лобита, когато влезеш в политиката, но избрах хората, които най-много се доближават до моята представа за управляващи личности, като интелект и морал, които биха защитили моите граждански интереси. Бих се върнала в България. Обичам страната си, но ме притесняват неуредиците и тромавата административна система. Трябва да се намалят корупционните практики, парите от програми да се усвояват правилно и да се контролират всички тези неща, за да има малко по-чиста политика.“
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101448259/proba