КАЛЕЙДОСКОП

Студенти в Страсбург: Има доста желаещи да гласуват

14 април 2021

Студенти в Страсбург: Има доста желаещи да гласуват, но организацията е добра

 

Във Франция са разкрити 17 изборни секции за вота на сънародниците ни на парламентарните избори 2021. Освен в дипломатическите ни представителства в Париж и в Страсбург, българите гласуват в 13 населени места.Предвадварително бяха регистрирани 18 секции във Франция, но Централната избирателна комисия взе решение за затваряне на изборната секция в Моасак и незапочване на изборния ден там след категорична забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера. По информация на българското посолство в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Тя се намира на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, Grande Rue Saint Michel, 31400 Toulouse.

 

Организацията на изборния процес в секциите във Франция е съобразена с последните санитарни ограничения, които бяха въведени от властите. Напомняме, че Франция даде статут на изключение от ограничителните мерки за българите, желаещи да гласуват в днешния ден. Така, например, сънародниците ни, живеещи в Париж, Лил и Ница (в т. нар. департаменти, поставени под „засилени мерки“),  следва да попълнят специална Атестация за придвижване по изключение.

 

В Страсбург, където живее многобройна българска диаспора, изборният ден протича спокойно и без усложнения, въпреки частичния локдаун, в който се намира града, научаваме от Калин Цвятков – студент по право в Страсбургския университет.

 

„Изборният ден мина много бързо за мен, тъй като нямаше голяма опашка – каза Калин. – Регистрирахме се преди това в Интернет, защото все пак гласуваме в чужбина. Но дори нямаше нужда на място да попълваме специални документи и чаках по-малко от 5 минути. На опашката имаше към 5-6 души!  Освен това не трябваше да попълвам специална декларация за придвижване, защото живея на по-малко от 10 км. от посолството и не се изисква такава от властите. Но познавам българи, които имат проблеми със стигане до секцията и им се наложи да попълват въпросната декларация.“

 

Страсбург е известен и като университетски град. Тук живеят и учат много български студенти. Сред тях е и 22-годишната Рая Димитрова, студентка по Международни отношения, която избра да гласува в ранните часове на днешния изборен ден.

 

Имаше доста хора, които искат да гласуват, но организацията беше добра и не чакахме дълго на опашка. Всички мерки бяха спазени, всички бяха с маски, имаше осигурени гелове, нови химикалки, осигурена беше дистанция между хората, така че нямах никакви притеснения. Освен това  организаторите на изборите в чужбина се погрижиха ние да имаме легитимни документи, с които да се обосновем пред властите за нашето излизане от дома в условия на частичен локдаун в града, за което сме благодарни!...

 

“https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101447865/vav-francia-balgarite-glasuvat-v-17-izborni-sekcii