КАЛЕЙДОСКОП

Избори 2021: Вербална нота на посолството ни в Париж

08 април 2021

Посолството ни в Париж поискало разрешение българите да напускат дома си за вота

Българското посолство в Париж е поискало с вербални ноти от френските власти да прилагат изключения спрямо сънародниците ни, решили да упражнят правото си на глас на 4 април, във връзка с действащите във Франция противоепидемични ограничителни мерки. Това стана ясно от прессъобщение на външно министерство. 

По повод въведените на 19 март 2021 г. нови регионални мерки е поискано френските власти да приемат като основателен мотив „гласуване на избори“ за напускане на дома за български граждани на 4 април 2021 г., както и да се приложи изключение за вечерния час съобразно продължителността на изборния ден.

Във Франция действа вечерен час от 19 ч. до 6 ч., като излизането от дома в този времеви интервал е забранено. От 19 март 2021 г. бяха въведени и допълнителни ограничителни мерки в 16 департамента, включително във всичките 8 департамента на Парижка област (région Île-de-France). Новите мерки, които са със срок на действие най-рано до 16 април 2021 г., обхващат и градовете Париж, Лил и Ница, в които са образувани избирателни секции за изборите на 4 април 2021 г.

Допълнителните регионални ограничителни мерки включват:

1/ Придвижването е позволено в радиус до 10 км от дома, като е необходимо да във всеки момент да се носи документ, удостоверяващ постоянния адрес (лична карта или удостоверение за постоянен адрес);

2/ Напускането на десеткилометровата зона е възможно само по медицински причини, при отиване на работа или при получена призовка от френските съдебни и полицейски власти.

3/ Забранено е напускането на департаментите, в които са въведени допълнителните ограничителни мерки, както и влизането в тях, освен по медицински причини, при отиване на работа или при получена призовка от френските съдебни и полицейски власти.

Посолството ни в Париж е в контакт с френската страна по поставените искания. Припомняме, че във Франция са образувани 18 избирателни секции, чието местоположение може да бъде видяно на сайта на МВнР

https://www.monitor.bg/bg/a/view/posolstvoto-ni-v-parij-poiskalo-ot-francija-da-razreshi-na-bylgarite-da-napuskat-doma-si-za-vota-256430