КАЛЕЙДОСКОП

Мая Манолова срещу подмяна на състави на СИК

08 април 2021

 

Мая Манолова подкрепи протеста на българи в чужбина срещу подмяната на съставите на СИК
 
Мая Манолова ще обжалва пред Върховния административен съд решението (ВАС) решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за формиране на комисии зад граница в състав само от трима членове. Според нея намаленият състав на някои секционни комисии зад граница ще застраши и забави изборния процес. В писмо до медиите се посочва още, че коалиция "Изправи се! Мутри вън!" подкрепя протеста на българите в чужбина, които възроптаха срещу действията на ЦИК да назначи политически лица в доброволно създадените секции за вота на 4 април.
 
Миналата седмица българската общност в Кипър възнегодува срещу определените от ЦИК състави на СИК, а това доведе до спешна среща между представителите на СИК и българската дипломатическа мисия в Никозия.


"Това е опит да се овладее процеса на законно гласуване и преброяване на бюлетините в държави, като Германия, Нидерландия, Кипър и други страни. Приемаме това за опит да бъдат демотивирани българите в чужбина, защото за тях това е начин за непочтено провеждане на вота, кражба на доверие и гласове", заявяват още от формацията.

https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/03/29/4191332_izbori_2021_hronika_29_mart/#eventBlock2