КАЛЕЙДОСКОП

В Бон ще има избирателна секция…

01 април 2021

 

 
"Исках да улесня българите в града": в Бон ще има избирателна секция
В Бон отдавна не е имало избирателна секция. Но на 4 април българите от Бон ще могат да упражнят правото си на глас именно тук - без да им се налага да пътуват до Кьолн или Франкфурт. Благодарение на Мирон Миронов.
 
Не е известно колко ще бъдат секциите за гласуване в Германия за българските парламентарни избори - българското посолство в Берлин все още не е оповестило официална информация по въпроса. Но българите в Бон със сигурност ще могат да дадат своя глас. В бившата столица на Германия ще бъде открита секция, тъй като необходимите електронни заявления за образуването ѝ вече са събрани - благодарение на доброволните усилия на Мирон Миронов.
Г-н Миронов, Ваша ли беше идеята за откриването на секцията?
Мирон Миронов: Има малко предистория - аз съм член на международната доброволна група, която се занимава с изборите по целия свят "Мрежа на изборните доброволци". И да - идеята за секционна избирателна комисия в Бон беше моя - да съберем нужните 60 заявления за откриване на секция извън дипломатическите представителства. Това се прави с цел улеснение на всички български граждани, които желаят да упражнят своето законно право на глас. В Бон доста години не е имало избирателна секция след закриването на българската дипломатическа мисия през 2012 година.
По данни на община Бон, към декември 2020 българите в града са 1795. Как стигнахте до тях?
Мирон Миронов: Разпространих намерението си по обичайните канали - чрез социалните мрежи и групите, обединяващи българите в Бон. Интересът се оказа голям. За около две седмици се събра необходимият минимален брой електронни заявления. А с всеки изминал ден те стават все повече - подават ги българите, живеещи в Бон и региона. Българската общност показа, че е сплотена и единна.
Сблъскахте ли се с проблеми, докато работехте по идеята?
Мирон Миронов: Не съм се сблъсквал с проблеми в рамките на инициативата, но тя отнема много лично време и енергия, имайки предвид, че всичко се прави изцяло на доброволни начала. Няма никаква партийна или политическа ангажираност - само желание за помощ на българското общество, на гражданите - да бъдат информирани своевременно за всичко ново, предстоящо, свързано с изборния процес, как да гласуват, къде да гласуват, къде да намерят информация за политическите партии.
На какви отзиви се натъкнахте покрай организацията? Предполагам, че повечето са били позитивни, но все пак?
Мирон Миронов
Мирон Миронов: 99 процента бяха позитивни. Разбира се - имаше някои хора, които недоволстваха в контекста "Защо да гласувам в Бон, като мога да ида в Кьолн". Но - всеки според неговите нужди и интереси. Българите в Бон не сме малко. Много по-удобно е да се гласува тук, а не в друг град. 
Известен ли е вече адресът на секцията в Бон?
Мирон Миронов: Макар още да не сме получили официално становището на властите, се предполага къде ще е секцията - в Schmitt-Halle в квартал Дуисдорф - именно това бе предложението на общината. Писал съм на общината, в непрекъсната кореспонденция сме с консулството ни във Франкфурт, с посолството в Берлин. Засега целият процес върви гладко.
И един по-общ въпрос: какво е Вашето мнение, за какъв вид България биха гласували хората на предстоящите избори?
Мирон Миронов: За модерна България, за съвременна България, за информирана България. И един въпрос от мен към Вас - Вие подадохте ли заявление за гласуване?
Още не, но е добре да напомним докога е възможно това - до 9 март.
Мирон Миронов е на 39 години, живее в Бон от 2015, работи в сферата на логистиката. В момента довършва висшето си икономическо образование в НБУ.

https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%85-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D0%BD-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F/a-56654292