КАЛЕЙДОСКОП

ВАС с решение за избирателните секции в САЩ…

29 март 2021

 

 
Върховните съдии отказват да сезират КС заради ограничения брой секции в страни извън ЕС
След като отхвърли жалбите на българи от Великобритания срещу решението на ЦИК да не бъдат разкрити избирателни секции в Глазгоу и Крю, Върховният административен съд се произнесе по същия начин и по жалбите на българи, живеещи в САЩ. Те са срещу отказа на ЦИК да отвори секции в Нортфийлд, щата Ню Джърси, Норуолк, щата Кънектикът, Нейпълс, щата Флорида, Сан Антонио, щата Тексас, Потрланд, щата Мейн и Индианаполис, щата Индиана.
По едно от делата дори бе направено искане ВАС да сезира Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредбата от Изборния кодекс, която регламентира, че в срани извън ЕС може да се разкриват до 35 избирателни секции.
И по шестте дела върховните магистрати приемат, че ЦИК не е нарушила Изборния кодекс, а се е произнесла по него. Избирателните секции се образуват с решение на ЦИК по мотивирано предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства.
Върховните съдии приемат, че с решението ЦИК е възприела мотивираното предложение, постъпило от българското посолство в САЩ, което се базира на равномерното териториално разпределение на избирателните секции сред българската общност в САЩ, големината на общностите и потенциалните избиратели, отдалечеността на избирателните секции, броя на подадените заявления, предварителната готовност по организацията и провеждането на изборите и броя на гласували на предишни избори. 
ВАС отказва и да отнесе казуса до Конституционния съд, тъй като той вече е бил сезиран по темата и е прекратил производството. През 2016 г. обаче омбудсманът сезира КС заради този текст от Изборния кодекс. Тогава КС отказа да се произнесе, тъй като междувременно парламентът промени закона. "Прекратяването на делото по отношение на тази разпоредба не ограничава възможността новият й текст да бъде повторно подложен на контрол за конституционосъобразност", обясни тогава КС. Въпреки това обаче ВАС не намира за нужно разпоредбата за за 35 секции в страни извън ЕС да бъде подложена на проверка в КС.
Заб.Заглавието е на инфопортала „Родина”.
https://www.segabg.com/category-bulgaria/vas-otryaza-i-bulgarite-sasht-za-poveche-izbiratelni-sekcii