ПОСТИЖЕНИЯ

Изключителният цигулар Светлин Русев радва публиката с изявите си

16 март 2021

 

 
Той не се нуждае от специално представяне. От години работи във Франция. Често е в България.
 
Концертмайстор, преподавател, изключителен изпълнител…Изявите му са многобройни. Графикът е наситен.
  
След като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката се радва на блестяща международна кариера.
 
Изнасял e концерти в най-големите зали по света. Излизал е на сцената на Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Сенчъри Хол в Токио, Театър Шан- зЕлизе, Театър Шатле в Париж…
 
Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Артистичен съветник на Софийска филхармония.Артистичен съветник и на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в родния си град Русе.

През октомври 2020 Гидон Крамер е принуден да отложи концерта си в България заради сложната епидемологичната ситуация. Светлин Русев реагира веднага. В името на музиката.
 
Музикантът е готов веднага да пристигне в България. Възнамерява да представи Концерт за цигулка, оп.64 на Менделсон. Във втората част на вечерта ще звучи "Просветлена нощ" на Шьонберг.
 
През ноември 2020 именитият музикант отново планира изяви в България. Желае да изпълни Концерт за цигулка №2 на Николо Паганини и симфония №9 на на Шамуар.
 
Виртуазният цигулар притежава изключително широк репертоар.Намираме в него от музиката на барока и до съвременната музика.
 
Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева.В продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж.

През ноември 2016 музикантът постига нов връх в своята кариера – назначен е за концертмайстор на Оркестър на Романска Щвейцария.
 
Той се завръща в България защото много държи на родната публика. Очаква поредната среща с вълнение. В неистовите аплодисменти вижда признание.
 
Не е суетен. Когато му казват, че е българският Паганини отвръща спокойно „Поласкан съм. Благодаря за комплимента. Това е признание, което ме докосва много силно. Наистина съм много щастлив”.
 
От дълги години живее във Франция. Част е от българската общност в Париж. Не един и два пъти е свирил и в българското посолство.
 
Комуникативен, прям, отдаден на музиката, той радва, очарова, омагьосва, възхищява. „Свиренето за мен е комуникация. Чрез инструмента казвам нещо. Не става въпрос само за техника”, прибавя именитият музикант.
 
Пипат го в интервю къде иска да отиде, извън концертните си изяви. Музикантът отговаря: „Имах концерти в Толедо, Севиля. Най-хубавите места. Както е казал Ростропович желая да се върна на всички места, на които съм свирил и да ги посетя като турист”.
 
В звездната кариера той е носител на международни награди от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”…
 
Светлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио. Концертмайстор е и на Филхармоничния оркестър на Сеул. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.
 
Не пренебрегва значението на таланта, но подчертава, че е важно да се трудиш упорито. "Талантът е много малък процент спрямо труда, но все пак има малко влияние, нещо като ген спрямо образование и обучение", отбелязва Светлин Русев.
 
Музикантът е посланик на добра воля на УНИЦЕФ.
Свири на Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“. Инструментът е предоставен от Nippon Music Foundation.
През февруари 2021 г. в рамките на Opera Open в Пловдив известният цигулар планира да изнесе два концерта. Възнамерява да предложи програма, в която да звучат произведения на Камий Сен-Санс - Интродукция и Рондо капричозо оп. 28 за цигулка и оркестър, Паганини - Рондо La Campanella (Звънчето) из Концерт N 2 за цигулка и оркестър оп. 7, Менделсон-Бартолди - Симфония N 4, A Dur оп. 90, "Италианска".
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”