АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Ангел Кунчев: Може да очакваме трета вълна на коронавируса в края на март

24 февруари 2021

 

Южноафриканската мутация на вируса е много по-опасна от британската, предупреди здравният инспектор
 
Ако разпространението на британската разновидност на коронавируса в България се увеличи, можем да очакваме ръст на заболелите в края на март, прогнозира главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Нова телевизия". Той посочи, че във Франция очакват пика на третата вълна в средата на март.
"Не е задължително тя да дойде в такъв вид и в такъв интензитет до Източна Европа", допълни още той и предупреди, че е напълно възможно да се стигне до този вариант.
 
Концентрацията на вируса от британската разновидност е между 10 и 100 пъти по-висока, което определя и по-голямата заразяемост, обясни Кунчев. По данните сега 10 души в България заразяват 6-7 души, а във Великобритания - 27. Това е причината и да бъдат отказани различни варианти за предпазване като шалове и шлемове, допълни здравният инспектор.
Кунчев успокои, че засега британският щам е в България, но е пренебрежимо нисък процентът му на разпространение. Неговите притеснения обаче са свързани с разпространението на южноафриканската разновидност на вируса.
Малко страни в Европа показват разпространение на този вариант. Той предизвиква по-тежко заболяване и намалява средната възраст на смъртността. Засега не е доказано дали ваксините работят срещу него. Според Кунчев ваксините могат лесно да бъдат преработени, така че да обхванат различни вариации на вируса, но това означава, че непрекъснато трябва да се реимунизираме срещу нови и нови мутации.
Към края на февруари ще може да тръгне и третата фаза на ваксинирането, тоест рисковите контингенти, а в края на март - и масовата ваксинация, прогнозира Ангел Кунчев. Той посочи, че ще има увеличение на доставките от ваксини през февруари, защото и Pfizer/BioNTech и Moderna вече са реорганизирали производството си.
Според него поръчаните от правителството ваксини са достатъчни и само след месец проблемът ще бъде как да постигнем очакваните нива на ваксинирани вместо има ли достатъчно ваксини.
По отношение на маските Кунчев каза, че маските с висока степен на защита не са от такова съществено значение, ако се води "нормален начин на живот".
"Ключовото не е каква маска ползваме, а как и кога", каза още здравният инспектор и допълни, че правилното ползване на обикновени маски е достатъчно за нормалния начин на живот, тоест не в болнично отделение с висока концентрация на вируса.
По статията работиха: Деляна Петкова редактор Десислава Попова
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/angel-kunchev-moje-da-ochakvame-treta-vylna-na-koronavirusa-v-kraia-na-mart-320917/