КАЛЕЙДОСКОП

РС Македония- България: отворени въпроси и диалог

08 декември 2020

 

Северна Македония и България ще разрешат проблемите във връзка с историята чрез засилен диалог
 
Отворените въпроси свързани с общата история, през последните дни отново се превърнаха в основна тема в отношенията между България и Северна Македония. Това стана, след като България изпрати т.нар. разяснителен меморандум до страните-членки на ЕС, относно нейните отношения със Северна Македония. Да напомним, че в меморандума България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония, но от друга страна България инсистира на спазването на Договора за сътрудничество, приятелство и добросъседство от 2017 г., на продължаване с работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси и т.н.
През тези няколко дни имаше многобройни изявления на македонски и български политици, както и множество анализи на политически анализатори, историци и журналисти. Някои български политици дори заявиха, че ако не бъде постигнат напредък в разрешаването на спора за обща история, България може да блокира провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Северна Македония, която са очаква да бъде насрочена за декември месец тази година.
Последните изявления на политиците од двете страни обаче водят до заключението, че България и Северна Македония ще разрешат недоразуменията си чрез диалог. Министърът на външните работи на Северна Македония, Буяр Османи вчера проведе пресконференция на която заяви, че е провел телефонен разговор с българската външна министерка, Екатерина Захариева. Двамата министри са се съгласили да засилят взаимната комуникацията между двете страни, а министър Османи подчерта, че не вижда друг начин освен интензивна комуникация чрез инструментите, предвидени в Договора за добросъседство.
Македонският министър за външни работи заяви, че Северна Македония очаква приятелска България да я подкрепи за провеждането на първата междуправителствената конференция с ЕС. Буяр Османи съобщи, че за скоро време Смесената комисия по исторически и образователни въпроси ще възобнови своите заседания, без политически намеси в нейната работа.
Също така, външните министри на България и Северна Македония са били в процес на намиране на термини за провеждане на среща на най-високо политическо равнище между двете страни, на която ще се объсдат всички отворени въпроси.
Сподели
·         Зоранчо Маринков, Скопие
·          
https://www.glaspress.rs/%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%b5/