АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Държавата ще компенсира служителите на затворени обекти

01 декември 2020

 

Съгласува се и мярка за директно компенсиране на оборотите на затворените бизнеси
 
Работници и служители във фирмите, които ще трябва да затворят от вечерта на петък, 27 ноември, до 21 декември, ще получат компенсация в размер на 24 лева на ден.
Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет, на което беше взето решение за частично затваряне в следващия почти месец.
Условието е заетите да са назначени и да се осигуряват на 8-часов работен ден, допълни тя.
В петък постановлението за тази мярка ще бъде обнародвано в Държавен вестник, каза още социалният министър.
За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, 30 ноември, обясни Деница Сачева. Средствата ще се изплащат директно на хората, като работодателите ще предоставят банкови сметки, уточни тя.
Ще бъдат удължени и всички други мерки за подкрепа на бизнесите – програмата 60/40, схемата 80/20, патронажната грижа за карантинирани, допълни министърът на труда и социалната политика.
За родителите, които ще ползват неплатен отпуск, за да си гледат децата, се предвижда еднократна помощ в размер на минималната работна заплата – 610 лева, като е увеличен прагът за среден доход на член от семейството на 915 лева, посочи тя.
Схемата за детегледачки също е адаптирана, така че родители да могат да назначат детегледачка, на която се плаща с европейски средства, още от следващия месец, допълни Сачева.
Тя посочи, че финансовото обезпечаване на всички мерки ще струва 300-400 млн. лева.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов допълни на брифинга, че 156 млн. лева ресурс от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще се ползват за мерки, които ще се съгласуват с бизнеса. В момента се обсъжда мярка за компенсиране на оборота на затворените обекти, допълни той.
Разширява се и дейността на държавната Българска банка за развитие (ББР) по отношение на подпомагането на бизнеса и облекчени условия за кредитиране ще има за всички бизнеси, обясни още икономическият министър.
По статията работиха: автор Миглена Иванова редактор Десислава Попова

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dyrjavata-shte-kompensira-slujitelite-na-zatvoreni-obekti-s-24-leva-na-den-316655/