АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Новите мерки

26 ноември 2020

 

Новите - по-строги ограничителни мерки, влизат в сила в петък (27 ноември) и ще продължат до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той изрично уточни, че през деня в петък все още ще действат досегашните правила, включително учениците ще са на училище. Точният час, след който ще се затегнат ограниченията ще стане известен след публикуването на заповедта за тях.
След изтичането на срока ще бъде направена нова оценка на ситуацията, за да се реши дали ограниченията да продължат.
 
Ще бъдат преустановени присъствените занятия във всички училища, детски градини и ясли, както и в университетите. Ограничението важи за всички извънкласни дейности. Затворени ще бъдат всички заведения, големите търговски центрове и нехранителни магазини.
 
Кварталните магазини ще продължат да работят,

уточни изрично министърът. Отворени остават аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователни офици, банки, офисите на телекомуникационни оператори. Църквите и парковете също ще могат да бъдат посещавани без ограничения.
 
Забрана за частни тържества с над 15 човека, предвиждат още мерките. Посещенията в спортните зали спират. За спортуването в басейните обаче няма ограничения.
 
Всички културни и спортни събития, с изключение на театрите, ще бъдат прекратени.
 
Театралните салони ще работят
 
при досегашните условия - заетост на залите до 30 на сто от капацитета им. Вечерен час или други ограничения, налагани от редица европейски държави, няма да се налагат, увери министърът.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/25/4143422_koronavirusut_v_bulgariia_obezshtetenieto_za_neplaten/
 
Спортуването при новите мерки: ограничено, но все пак възможно
В следващия близо месец децата и младежите на възраст до 18 години ще могат да спортуват единствено неорганизирано на открито. Това се разбира от обявените от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов затегнати мерки, които ще са в сила до 21 декември
 
Окончателните параметри на ограничения ще станат известни след публикуването на заповедта на Ангелов.
 
Другото ключово решение, касаещо спорта, е свързано с пълното затваряне на залите за фитнес. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че то се основава на проучвания, според които това са едни от местата, където хората се заразяват най-много с коронавирус.
 
За разлика от пролетта обаче сега парковете и планините остават достъпни.
 
Какво се забранява
Забраняват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст. Единственото изключение е за международни състезания, които са започнали към дата на влизане в сила на тази заповед.
 
Забраняват се посещенията във фитнес центровете. Те бяха затворени за два месеца през пролетта след обявяването на извънредното положение, като отвориха врати в средата на май
 
Ограниченията важат от петък (27 ноември) до 21 декември.
 
Какво е разрешено
 
Всички мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика и при спазване на всички противоепидемични мерки, заяви Ангелов. Думите му бяха потвърдени и от кратко прессъобщение на министерството на спорта.
 
Това означава, че професионалният спорт, в това число и футболното първенство, ще продължи по план и както досега - пред празни трибуни.
 
Така представена, заповедта остави отворена вратата за въпроси, свързани с посещението на басейни и спортни съоръжения, различни от фитнесите (например за футбол, волейбол, тенис, бадминтон и др.).
 
"Всичко, което не е включено в настоящата заповед, е разрешено. Написали сме всичко, което е забранено. Щом го няма написано, значи е разрешено", каза Ангелов на въпрос дали басейните ще работят. От думите му се разбира, че спортните съоръжения, различни от фитнес центровете, ще могат да приемат хора на възраст над 18 години.
https://www.dnevnik.bg/sport/2020/11/25/4143503_sportuvaneto_pri_novite_merki_ogranicheno_no_vse_pak/