АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

САЩ и България подписаха Пътна карта за сътрудничество в отбраната

13 октомври 2020

 

 
 
Пътната карта за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ в следващите 10 години бе подписана във Вашингтон от министрите на отбраната Красимир Каракачанов и Майк Еспър. Тя създава "рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и военните способности на България посредством дълготрайно сътрудничество в областта на отбраната", се казва в съобщения на отбранителните министерства на двете страни.


Документът не представлява международно споразумение и не води до създаване на международни законови права или задължения. Всички дейности по отбранителното сътрудничество зависят от наличността на сили и ресурси, финансиране и оторизация, а съществуваща двустранна работна група ще наблюдава напредъка по Пътната карта, като непрекъснато ревизира, премахва или добавя взаимни направления за работа и дейности, когато това е необходимо, обясни българското министерство.


Основните ѝ параметри, както и сегашното посещение на Каракачанов във Вашингтон бяха договорени още в началото на януари при посещението в София на Алтън Буланд, директор в Пентагона за европейската политика, Централна и Южна Европа. Тогава се очакваше да пристигне и зам. държавният секретар Дейвид Хейл, сочен за №3 в йерархията на Държавния департамент, но той отмени визитата си в последния момент. Обяснението бе, че възникнали неочаквани ангажименти в Ирак броени дни след ликвидирането от САЩ там на иранския генерал Касем Солеймани. В България обаче се появиха съмнения, че отмяната на посещението може да е свързана с присъствието на премиера Бойко Борисов на официалното откриване на "Турски поток" в Турция с Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.
 
В интервю за БНР Дейвид Хейл каза тогава, че Вашингтон е против продължаването на този газопровод през България, но Борисов не спря проекта и непрекъснато настоява, че "Балкански поток" е нещо друго. Хейл приветства това, че България се нагърбвала с водеща роля по редица регионални проблеми, "но силата на страната зависи от силата на нейната демокрация".


За април 2020 г. бе предвиден съвместен преглед на подготовката на проекта за Пътна карта, но тогава пандемията от новия коронавирус бе в пика си. През януари се планираше подписването на документа да стане през септември в София. В крайна сметка се стигна до варианта с подписване във Вашингтон.


В изявлението на говорителя на министерството на отбраната Джонатан Хофман за вчерашната среща Еспър - Каракачанов няма подробности. В него се казва, че Еспър е определил България като "фронтови съюзник в НАТО" и е благодарил за ангажирането на страната с алианса и надхвърлянето на обещанията за разходи за отбрана и модернизация, подобряване готовността и възпиращата сила на НАТО.


"Еспър каза още, че би искал повече съюзници в НАТО да достигнат целта от поне два процента от БВП за отбрана. "Аз призовавам вас и останалите наши съюзници да се стремят да постигнат два процента от БВП и да направят необходимите инвестиции за повишаване на боеспособността и капацитета - каза той. Защото, както знаете, вярвам, че два процента трябва да е минимумът, а не таванът", продължава съобщението.


От отчета на българското министерство за първото полугодие се вижда, че от планираните 1.64 млрд. лв. бюджет на ведомството почти над 80% са отишли за заплати и издръжка. Планираните финансови средства до 30 юни 2020 г. за изпълнение на Цели за способности на НАТО и изграждането на декларираните военни
формирования за НАТО и ОПСО на ЕС (вкл. членски внос по програми) са в размер на малко под 42.7 млн. лв. Реално изразходвани са 3.6 млн. лв. (8.52 % от планираното). Увеличение на общите разходи за отбрана има чувствително, като се има предвид, че за 2018 те бяха 1.613 млрд. лв. Сделките за модернизация са други милиарди левове от държавния бюджет.


Ето какво е записано в Пътната карта според съобщението на българското министерство:


Сътрудничество е фокусирано, но не се ограничава до следните приоритети до месец декември 2030 г.:


- Привеждане в съответствие на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността с целите за способности на НАТО и националните приоритети, с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО;


- Подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение;


- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион за възпиране и противодействие на външни заплахи в морския и въздушния домейн;


- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства във военноморската и военновъздушната сфера;


- Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки, и ефективно противодействие срещу противниците;


- Подпомагане на България при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.


Каракачанов заявил още, че инвестициите в областта на отбраната означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военнопромишления комплекс.


Българският министър, който е на работно посещение, се е срещнал в Държавния департамент на САЩ с две срещи - с помощник държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл и с помощник държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.
Петър Карабоев
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/07/4123579_sasht_i_bulgariia_podpisaha_putna_karta_za/?ref=home_NaiNovoto