АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Започва прилагане на тестове за грип и COVID-19

09 октомври 2020

 

От следващата седмица в София вероятно ще започне прилагане на комбинирани тестове за откриване на грип и коронавирус, съобщи днес директорът на Столичната Районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Той допълни, че в момента вървят техните финални тестове. Цената на новите тестове вероятно ще е същата, като тези само за COVID-19. Такива тестове ще се правят и в други градове.
·         Няма сериозно увеличаване на броя на заетите болнични легла за заразени с коронавирус, както за хората в по-леко състояние, така и за тези в реанимациите. В страната общо са предвидени 7307 легла за болните, които не са за спешни отделения и 1108 в реанимации. Заетостта е съответно 14 и 5%. Данните бяха дадени от здравния министър Костадин Ангелов.
 
Той отбеляза, че заболеваемостта в училищата е слаба, като на 1000 паралелки три са под карантина. Заразените ученици са 101, 2368 са под картина. Заразените учители са 133.
·        
Министър Ангелов: спазвайте мерките и няма да има по-строги
 
Не се предвижда затягане на мерките срещу коронавируса, увери за пореден път здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на националния оперативен щаб. Той смята, че сегашните ограничения са достатъчни, ако се спазват и призова да се спазват. Министърът уточни, че се следят 23 показателя, на база на които, да се реши дали да се затегнат мерките.
 
Предвижда се среща с асоциацията на собствениците на заведения, за да се припомнят задължителните мерки в тях, каза Ангелов. Той допълни, че ще се засилят и проверките.
 
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че сега България е на 24 място в ЕС по броя болни на 100 хил. души с показател 43.19. По отношение на смъртността, страната е на 7-мо място с показател 1.19 на 100 хил.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10/08/4123959_koronavirusut_v_bulgariia_otpada_zaduljitelniiat_pcr/?ref=home_mainStory