АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България отбелязва 135 г. от Съединението

08 септември 2020

 

 
 На 6 септември се отбелязват 135 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войни.


На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано."


В т. нар. столица на Съединението традиционно честванията започват с молебен, служен от Пловдивския митрополит Николай. Програмата на празника включва и възстановка на историческото събитие на площад "Централен", която ще изпълнят членовете на комитет "Родолюбие".. Пресъздадени са летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от онова време. В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война.
 
Вечерта на площад "Съединение" предстои тържествена церемония, на която слово ще произнесе президентът Румен Радев.
 
За тържествения ден, който е и празник на Пловдив, германската компания "Керхер" безвъзмездно почисти паметника на Съединението по нова екологична технология, докато в предишни години е бил мит с шампоан и вода. "Работим с пароструйка в режим на 150 градуса пара под ниско налягане. Това почиства паметника от отлаганията, причинени от различните замърсители в градска среда, като същевременно го предпазва от наранявания", обясни Христо Мамаров от управлението на "Керхер" в България.


Общинската управа декорира с 400 нови знамена - по 200 национални трибагреници и флагове на Пловдив, на пет от входовете на Пловдив, оживени пътни отсечки и знакови места.


В София гражданите могат да поднесат венци и цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг 11.00 до 13.00 ч. на бул. "Васил Левски" № 81. Пред паметника ще има часови от Националната гвардейска част.


Вижте кадри от изложбата "Съединението - събития и личности", която може да бъде разгледана в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" до 23 септември. (в неделя библиотеката има почивен ден)
 
В Бургас в 11 ч. при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (пред Военния клуб) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България. Ще бъдат положени венци и цветя на признателност към падналите в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението. Празничната програма продължава в 11.30 часа с концерт на пл. "Атанас Сиреков", в който жителите и гостите на града ще могат да се включат в "Голямото хоро на Бургас", с участието и музикалната подкрепа на фолклорен ансамбъл "Странджа".
В Стара Загора заради противоепидемичните мерки властите са решили да не се провежда общоградски ритуал.

От 9.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора" в парк "Пети октомври".
От 11.00 ч. пред общината ще започне празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл "Загоре". В празничния ден от 9.00 до 15.00 часа, в парк "Артилерийски" ще се проведе Рандеву "Августа Траяна". По време на него ще бъдат представени исторически превозни средства. Музикалната програма през цялото време на събитието ще е от рок група "Страйк". За най-малките посетители на изложението ще бъдат организирани:рисунка на асфалт, рисунка на платно, състезание с детски колички с професионални аниматори.


Дружество "Традиция" организира тематична изложба с ордени, медали, хладно и огнестрелно оръжие, от периода на Освободителните войни.


В Русе в 11 ч. граждани ще потеглят в празнично шествие, водено от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев по ул. "Александровска", от Паметника на Свободата до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на пл. "Ал. Батенберг", където ще бъде строен почетен караул.


Празнично слово ще произнесе кметът на Община Русе г-н Пенчо Милков, а заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението ще отслужат свещеници от Русенската Света Митрополия.
 
Община Варна кани гражданите да положат венци или цветя на Паметната плоча на княз Александър Батенберг, на пл. "Независимост".
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/09/06/4110171_bulgariia_otbeliazva_135_g_ot_suedinenieto/