АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Десислава Ахладова: Новата конституция трябва да се приеме след консенсус в обществото

04 септември 2020

Новата конституция трябва да се приеме след консенсус в обществото. Това заяви новият правосъден министър Десислава Ахладова, минути след, като положи клетва.

Тя благодари за оказаната възможност на премиера Борисов, на коалиционните партньори и на народните представители. По думите й електронното правосъдие ще бъде приоритет.

Тя каза, че мотивите на бившия съдебен министър Данаил Кирилов били лични и такива не е излагал пред нея. Коалиционите партьори също били подкрепили кандидатурата й. "Не съм поемала ангажимент към ВМРО по отношение на новата Конституция. След консенсус в обществото следва да се приеме новата", каза тя.

18 години съм в съдебната система включително и два пъти във ВСС, влияние от страна на политически групи няма. Не познавам депутатът Делян Пеевски, никога не съм се виждала с него, не знам и не мисля, че съдебната система е зависима, заяви тя в отговор на журналистически въпрос.

Ахладова сама коментира жилището си в столичния кв. „Свобода“, което според неверни по думите ѝ информации е купено на преференциални цени. Тя посочи, че сделката е финансирана от банка, няма как при това положение да е на занижена стойност и тя е многократно над данъчната оценка.

Според Десислава Ахладова глава „Правосъдие“ в проекта на ГЕРБ за нов основен закон отговаря на препоръките на Венецианската комисия, GRECO и Европейската комисия. Като пример тя даде премахването на Пленума на ВСС и разделянето на кадровия орган на съвети на прокурорите и на съдиите, а също и ограничаването на правомощията на ресорния министър.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/desislava-ahladova-ne-poznavam-deljan-peevski-222357