ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Идва ли друго време? Григор Димитров се завръща към големия тенис

11 август 2020

 

„Не бива да подценяваме силата на духа”, изригна Григор Димитров малко след като изкара коварно заболяване. Месец той отсъства от корта.
Заболя с коронавирус. Заболяването провали планове. Спря подготовка. След две седмици карантина със сигурност за тенисиста нищо вече не е същото.
Показа го и следващ демонстрационен турнир в Ница. Григор загуби и срещу испанеца Фелисиано Лопес, и срещу французина Ришар Гаске. Двамата са тенисисти от топ 30. И той ги е побеждавал в кариерата си. Но…
В мача с 50-ия в света днес, Гаске, Димитров опита нови елементи и призна, че е експериментирал. В отделните четвъртини той отстъпис 10:15, 10:13, 11:14, 10:18.
 
"Очевидно не съм готов да се състезавам на най-високо ниво. Движението ми се подобрява постепенно, както и другите елементи, но все още не ми е лесно да се възстановявам”, обяви тенисистът.
 
С Фелисиано Лопес срещата бе много оспорвана…Димитров загуби след „внезапна смърт”. Първата част Лопес спечели със 17:10, Димитров се реваншира във втората и третата част с 15:14 и 16:12, но загуби 4-ата с 12:16. 
 
Регламентът на провеждане на турнира в Ница бе и странен, и дискусионен: 10-минутни части при начислени на тенисиста спечелени точки, жокери за пожелани отигравания … и „внезапна смърт” при 2:2.
 
Седмица по-късно българинът спечели третия си мач в Ница, изигран срещу французина Никола Маю с 3:1(14:11, 13:15,15:14, 12:10). Срещата премина на приливи и отливи.
 
Играта на най-силния български тенисист  се развива във възходящ план. Все пак той се колебае дали да участва и на US Open, но ще пътува за Ню Йорк. Там ще се състои този път и „Мастърсът”, пренасочен от Цинцинати.
 
Дори да имаме споразумение с правителствата за карантина, никога не знаем какво ще стане на другия ден.Това носи ограничения в графика", репликира тенисистът.
 
Димитров си има и едно наум. Диагностициран бе с… коронавирус. В разгара на пандемията. В „разгара” на верига турнири на Балканите. Излекува се. Обаче…Кой как реагира при новината?!
Adria Tour трябваше да премине на Балканите – в Сърбия, в Хърватия, в Босна и Херцеговина и в Черна гора. По замисъл изключителна атракция за хората навсякъде. И уви. Не се получи.
В Adria Tour трябваше да се включват всеки път по няколко световни звезди – тенисисти от топ 10 и топ 20. Сам по себе си този факт е обещание за много силен тенис и проявен голям интерес от страна на публиката.
Веригата турнири стартира успешно с турнир в Белград. Продължи – в Задар. Като турнир с публика…във време на коронавирус през юни/юли.
И точно на връх финала в Хърватия, когато световният №1 Джокович трябваше да излезе срещу Андрей Рубльов, който през сезона спечели два други турнира, турнирът прекъсна.
Буквално минути преди финала организаторите разбраха, че Григор Димитров е заразен с коронавирус. Прекъснаха турнира. По-късно стана факт…и неминуемото. Прекъсна и AdriaTour.
Прекрасната инициатива на Джокович се изроди в голямо разочарование. Притесненията, страховете, вцепенението, изнервянето от разпространението на заразата взеха връх.
И щяхме да спрем дотук с Adria Tour, ако тутакси не се бяха развихрили балкански страсти: и обвинения, и заклинания. Кой какво е предизвикал и какви са пораженията…
И  Борна Чорич, и Троицки, и самият Джокович …се оказаха с коронавирус. Заразата подмина Марин Чилич,  Александър Зверев, Андрей Рубльов.
Впрочем, Рубльов, тенисист от топ 20 днес, с много силна игра стигна до финал и на следващия демонстративен турнир, който се игра в Кицбюел. И там спечели трофей след успех накрая срещу…топ звездата Доминик Тийм…
Пораженията основно са на психиката. И не трябваше да има Adria Tour, за да се разбере и това. Страх и стрес пред вируса? След прекъснатия турнир в Задар прозвучаха „силни думи”: кой, какво и как…
Измъкването от вини на Балканите сигурно си има и специфика…Димитров трябваше да изтърпи и това. Последното, което би искал, е да скандализира Adria Tour – топ звезди, наелектризирана публика, еуфория, развлечение.
След Ница Григор сподели, че „най-трудното по време на болестта било да остане психически стабилен”. Тенисистът допълни за устрема си ”продължавам да полагам усилия всеки ден”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”