ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Европа, Европа...От изолация - към нормализация

28 юли 2020

 

Няма остър сблъсък на интерпретации. Експерти вече са се произнесли. Пандемията ще отмине. Вирусът няма да изчезне. Друга ситуация ли е това?
Трябва да се научим да живеем с вируса. Да водим нормален живот. Без обаче заразата да е изчезнала. Има ли място за спокойствие и самочувствие?
Спазваме стриктно 3 Д: дистанция, дезинфекция, дисциплина. И си налагаме самоконтрол, като знак на отговорност пред обществото…
Заразата в България затихна през юни. През юли, обаче, показателите със заразените…с коронавирус рязко скочиха нагоре. Няма втора вълна, но има коригирани показатели.
Холандия, Белгия преместиха страната ни в друг списък. С него пристигналите от България…следва да са подложени на 14-дневна карантина.
Ситуацията и в България, и в Европа остава сложна, за да не кажем двуостра: връщаме ли и как рестрикции при нова вълна на заразата?
И като кажем изчезнала, относно заразата, то подразбираме… „изчезнала” от мислите ни. Отсъстваща от страхове ни, но не и от ежедневието ни: тестовете продължават.
Европа, Европа…Отварянето на границите през юни бе победа на европейския дух. Въвеждането (пак) на карантина за граждани на определени страни…си е реално завръщане към страхове и комплекси.
Отварянето на границите беше важно да се извърши в комплект с премахването на карантината. Кой ще пътува в чужбина, ако в момента на стъпването на чужда територия ще му е наложена карантина? Обезсмисля се пътуването. И се завръщаме… към изолацията.
Карантината е мярка от „спрялото време”. Премахването на карантината насочва мислите към нормализацията на социалния живот. От друга страна, нормализацията не е отделно решение, а процес.
Възможно ли е България, като държава, да отказва да поддържа карантина, а от другата страна – държавата да я прилага? И гражданите да пътуват от другата държава в България без карантина, но там да има карантина за пристигащите от България?… Точно това ни предложи Великобритания през юли.
Завръщането към нормалния живот е поетапно разхлабване на мерките по изолация. Така и в Западна Европа. Така е и в Източна Европа. Кои мерки и кога отпадат – всяка държава решава за себе си.
И, все пак, има си и особености. Ако интензитетът на разпространение на заразата рязко отслабна в Испания и Италия, то известни уговорки следва да бъдат направени за протичането на този процес във Франция, и особено във Великобритания.
В Кралството новата паролата е – #Бъдете Бдителни. Има разхлабване на изолацията. Има и резерви по динамиката на процеса. Въведе се карантина… от 8 юни. А това е момент на падане на карантината…в Италия. Има ли синхрон?
На Апенините от 3 юни гражданите можеха свободно да пътуват от една провинция в друга. В същия момент границите на страната бяха отворени… и за чужденци. Падна и карантината.
Италия силно впечатли с проявената решителност. Не ни се иска да кажем и със… страст към живот. За да не засегнем други държави, в ЕС, без да го искаме, които са по-предпазливи.
Нормализацията на живота не е хоризонт…и някъде далече напред в бъдещето. Това е настоящето ни. Излизането от кризата обаче е и комплексен процес. От властите се изискват се и разум, и смелост, и самочувствие, и решителност.
Най-засегнатият сектор от кризата навсякъде е туризмът. Хотелите бяха затворени. Ресторантите бяха затворени. Баровете бяха затворени. Развлекателната индустрия прекрати изцяло дейност.
Подкрепата за туризма и развлекателната индустрия в ЕС ще е експресна, всеобхватна, екстраординарна. Туризмът е свързан с предвижвания най-вече със самолет на чужди туристи към различни дестинации, където да си изкарат ваканцията. Дали в края на лятото ще има висок процент на възстановяване на пътуванията?
Няма как и доходите на потенциалните туристи да не са намалели. Отварянето на хотелите също по-скоро (ще) се случва при намален техен капацитет на работа. Трудно е да се прецени самочувствието на европейския потребител: ще живеем ( ли) както преди. 
Няма да влизаме точно сега в екзистенциални разсъждения какво е „както преди”: да сме задъхани консуматори, не щадящи природата, потребяващи ускорено нови и нови продукти. Или какви?
В края на юли и Италия въведе 14-дневна карантина… за пристигащи от България. Вирусът разбърка мисли. Вся, и страхове, и съмнения. Вся, и пресметливост, и предпазливост. Разколеба и най-решителните по експресно изоставяне на рестрикции. Европа, Европа…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”