ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Изолация и излизане от изолация. Френският модел

14 юли 2020

 

Франция обяви на 17 март извънредно положение. Италия и Испания вече бяха се озовали в тази ситуация. Закъсня ли Франция?
В този момент заразата вече не бе изненада за Европа. С всеки изминал ден ставаше все по-ясно, че ситуацията изглежда застрашителна. Разпространението на заразата завари Европа слабо ориентирана: затваряне на границите на минутата?
Това, което изглеждаше като немислимо вчера, бе наложена реалност днес. И „днес” за гражданите престана да съществува. Затворените граници щяха да означават „друго днес” – нова реалност „спряло време”.
Отворените общества нямаше дори да се съпротивляват…Особено дълго. Много жертви за малко време. Наистина предимно сред възрастните хора. И все пак. Страхът завладя хората. Моментът изискваше от властта много разум, точен разчет и пресметливост.
В този момент информацията за заразата постъпваше отвсякъде. Експерти изнасяха противоречиви тези. Планирането на противодействието остана грижа на всяка една от държавите.
И не само това – остана и като предизвикателство пред администрацията: колко силен е авторитетът на властта, за да бъдат убедени хората за спазване на стриктна самоизолация?
Националното събрание на Франция гласува законопроект за извънредно положение. Законът даде право на правителството да ограничава обществените свободи.
В този момент според последните данни броят на заразените с коронавирус надвишаваше 16 хиляди. 674 бяха починалите. Все още това не бе рязката крива, очертаваща графиката с пика и платото, но тенденцията бе ясна.
Няколко дена преди това се проведе първият тур на местните избори. И те се състояха. Не бяха отменени. Франция се съпротивляваше…на коронавируса. Проведе Избори…
Със задна дата е лесно да се обвинява – защо? И със задна дата все така е сложно да се извежда смисълът: никой не иска…да повярва в наложено от заразата „спряло време”(!)
„Спрялото време” има своите обозначения – границите затворени, самолетите – приземени, изборите – отлагани…
Всъщност, това изглежда като изясняване на разрушаването на нашия свят. Вероломно връхлетялият вирус с размах… разруши нашия свят. Изпрати ни в „спрялото време”. До време. Как ще се възстановим?
Единствената алтернатива остана самоизолацията. Тя минаваше през въвеждане на извънредно положение. И ограничаване на свободите.
Във Франция хората бяха „оставени” строго вкъщи. Не можеха свободно за излизат навън. Законът даде право на правителството да ограничава обществените свободи. По специално това се отнасяше до ограничителни мерки за движение.
Документът даде право на правителството да предприеме редица мерки и за подкрепа на бизнеса. Постанови се отлагане на втория тур на общинските избори.
Франция се съпротивляваше решително: законът бе прокаран…след първия тур на изборите. И съпротивата е със знак плюс за всички, които приемат либералната демокрация. И рискуват с решения.
В разгара на пандемията и в изолация, разликите между регионите на Стария континент ставаха все по-очевидни. Испания регистрира 517 смъртни случая на милион души, Италия - 453, Франция - 353 и Великобритания - 325.
Всяка от държавите имаше своята голяма драма. Някъде, обаче, напрежението беше…изключително. Жертвите от коронавируса на милион души към този момент в Полша бяха - 16, в Чехия - 21 и в Австрия – 65, посочиха за сравнение инфоагенции. 
Месец по-късно, президентът Макрон изригна: „Виждаме светлина в края на тунела…” В същия този момент блокадата обаче… бе удължена с четири седмици.
Хората бяха призовани да избягват социални контакти. И да се вслушват в предписанията на властите. Продължаваха да не работят кина, театри, кафенета, молове…Както и навсякъде в Европа.
Причината за удължаването на извънредното положение бе оповестена: Франция все още срещаше трудности заради продължаващи стотици смъртни случаи и хиляди заразени на ден.
Президентът обяви: до 11 май Франция ще може да тества всеки гражданин, проявяващ симптоми. След тази дата ще започне поетапно отваряне на училища и детски градини.
Макрон обяви и друго: изготвяне на планове за подпомагане на туризма, хотелиерството и развлекателната индустрия.
Излизането от изолация бе насрочено за 11 май. И преди тази дата на гражданите щеше да бъде разрешено…да излизат навън без конкретно потвърждение, но на разстояние до 100 км. Межрегионалният транспорт функционираше само за спешни нужди.
Всички магазини, цветарници, фризьори щяха отворят на 11 май, но не и ресторанти и кафенета. Това се планираше. Търговските центрове щяха да се отворят с разрешение на префекта.
Франция показа много решителност през май: отвори училища за най-малките…от средата на май, и в момент, когато Италия не направи това. Мерки по излизане от изолацията имаше, но извънредното санитарно положение оставаше в сила.
Страната показа в края на май и известни колебания: осигурена 14-дневна карантина за всички лица, идващи във Франция от Шенгенското пространство или от друга държава.
Докога с изолацията? През май френското правителство с нормативен акт… удължи карантината до 24 юли.
Франция разреши пътуването в Европа да се възстанови от 15 юни. Европейската комисия препоръча именно това на държавите - членки на 11 юни: премахване на ограниченията за пътуване. Изискването за реципрочна карантина щеше да се прилага само за някои държави.
Множеството народ по прословутите Елисейски поля… и до Триумфалната арка в Париж точно днес ни изглежда като блян или мечта, 25-и кадър: радостно завръщане към нормалността… Един ден и това ще се случи. Някои мечти, все пак, се сбъдват!
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S. На 29 юни във Франция се проведе втория тур на местните избори. 40% от французите гласуваха…