ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Д. в Белград

23 юни 2020

 

Григор Д. винаги е бил много интересен за журналистите. Харесват контакта с българския тенисист преди и след изявите му на корта.
И не става дума за това дали пак е в топ 10 или сложно се справя с това да се завърне… в топ 20. Не става дума и за това дали е с Мария Шарапова или с Никол Шерцингер.
Той е от звездите на световния спорт.Той е от тези именити спортисти, които наблюдаваме и изучаваме с интерес.
И като казваме наблюдаваме – поглеждаме към Белград. Там в средата на юни започна демонстративен турнир. Изборът на настилка бе: клей.
Турнирът се провежда в серия от четири седмици. За участие в него са поканени осем тенисисти. Турнирът има по-особен регламент: играе се в съкратени сетове, до успех в два от три сета с тай-брек… при 3:3.
Adria tour  е едно от първите (спортни) събития в края на пандемията. Мини-турнири се играят в 4 уикенда в четири държави на Балканите: в Сърбия,в Хърватия, в Черна гора, в Босна и Херцеговина…
Идея на Джокович. Изключително изобретателно. Изключително предизвикателно. И малко рисково: има ли контрол върху движението на публиката?
Форматът е привлекателен за топ тенисистите. От месеци те нямат практика. С Adria tour тестват формата си малко преди рестарта на сезона след пандемията.
В турнира в Белград бяха поканени и се включиха 3 звезди от топ 10 - Джокович, Александър Зверев и Тийм, както и Григор Димитров, №19 през 2020.
Пандемията спря състезанията. Но не спря мечти и мисли. Най-силните тенисисти в света се завръщат съвсем скоро в турнирите от ATP.
Само Wimbledon през сезона от турнирите от ранга Grand Slam падна със сигурност от календара. US Open и Roland Garros останаха в календара.
И в този смисъл за топ тенисистите „2020” не може да се мисли като провален сезон. Надеждите за завръщане на големия тенис за звезди и публика за наесен изглеждат съвсем реални.
„Мотивацията е различна. Важно е да си поставим малки цели”, съобщи Григор в пика на пандемията. Топ тенисистите не спират да мислят и се готвят за игра.
Българинът остана месеци в Калифорния. Намери условия и ситуация да продължи устремно подготовката си.
През юни Димитров се завърна на Балканите за тенис от висока класа: участие в турнири със звезди от топ 10. Зареден с енергия и оптимизъм.
„В Белград се чувствам почти като у дома. Всички знаем как живеем в тази част на света”, изригна Григор. Звездата побърза да прибави: „Гордея се кой съм и откъде идвам”.
Българинът прие протегнатата ръка на Джокович. А тя е признание в симпатии – към тениса, към спорта, към Балканите, към Приятелите…
Джокович е №1 в професионалния тенис. И тази година. Сръбският магьосник в тениса дори размени някои мисли с Григор в Белград относно възможността и той да играе скоро… в България.
Световният №1 е пример за модерен спортист, който много интензивно пътува из света, развива се извън страната, но е много емоционално… свързан с Родината.
Турнирите Adria tour може би имат и послание: Родина, Балкани, Заедно, Развлечение. Резултатът на тенис корта сякаш дори е от второстепенно значение.
Григор Д. се вписва и в това послание. А иначе резултатът…от играта на клей за него в Белград бe: успех срещу Лайович 4:3, 3:4, 4:1, неуспех срещу Милойевич 1:4, 3:4(4) и неуспех на следващия ден срещу Тийм 3:4(2), 3:4(6).
Двамата с Тийм изиграха много завързан мач. Българинът загуби… с два тай-брека. Тийм препречи пътя на Григор Д. да играе финал в Белград. А в него Тийм – Крайнович приключиха при 4:3, 2:4, 4:2.
След финала, тенисистите, заведени от Джокович, буйно се забавляваха на купон в музикален клуб в Белград.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”