КАЛЕЙДОСКОП

Литва, Латвия и Естония отвориха границите помежду си

01 юни 2020

 

 
Литва, Латвия и Естония отвориха от полунощ границите помежду си, създавайки първата зона за пътуване в рамките на Европейския съюз, в опит да дадат тласък на икономиките си, тежко пострадали от пандемията от коронавирус, предаде "Ройтерс".
 
Гражданите на трите републики ще могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, ще трябва да се самоизолира за 14 дни.
 
В изявление на литовския премиер Саулюс Сквернелис се казва, че балтийската зона за пътуване е възможност бизнесите да отворят отново и е лъч надежда за хората, че животът се връща обратно към нормалното.
 
Решението на трите балтийски републики беше взето в момент, когато ЕС се опитва да убеди 27-те членки да отворят отново вътрешните си граници и да рестартират пътувания на по-големи разстояния, макар и с мерки за сигурност като предпазни маски в самолетите.
 
Нови случаи на коронавирус в трите балтийски републики почти няма и нито една от тях в сряда не беше регистрирала повече от 7 случая. От края на април властите в трите държави облекчиха мерките за изолация. Като цяло в региона има под 150 починали от болестта.
 
Балтийските държави са близки партньори, имат сходна епидемологична ситуация и икономиките им са добре интегрирани, така че свободното движение на хора и стоки е много важно за региона, каза Арнолдас Пранкевичус - представителят на Европейската комисия в Литва.
 
Литва, Латвия и Естония - трите най-бедни членки на еврозоната, очакват икономиките им да се свият с до 7-8 процента тази година в съответствие с останалата част на валутния съюз. Литва предупреди за двуцифрен спад, ако икономиките не заработят отново до лятото.
https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/05/15/4067022_ot_polunosht_raboti_purvata_v_es_zona_za_svobodno/?ref=home_NaiNovoto