АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

МС обяви извънредна епидемична обстановка

15 май 2020

 

 
Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг тази вечер по повод обявената от Министерския съвет извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни 2020 г. МС има правомощия да обяви извънредното епидемично положение с публикуваните днес промени в Закона за здравето.

Няколко заповеди ще бъдат издадени във връзка със запазването на действащите досега мерки, като те ще влязат в сила от 0.00 ч. на 14 май. Мерките са групирани в 4 вида заповеди. Първият вид са заповедите с противоепидемичните мерки, вторите са за преминаването през КПП-та и съответните ограничения. 
 
Третата е свързана с карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болни хора, и четвъртата заповед е относно това кои бизнеси ще могат да работят и кои - не. Ще се запазят валидните досега уславия, обясни Ананиев.
Заповедите ще бъдат качени на сайта на МЗ тази вечер и ще са в сила от 0.00 ч. на 14 май.
Разликите с досегашните мерки са, че ще се разреши извършването на трансплантации. Освен това всички ще може свободно да ходят в градските градини и паркове, каза Ананиев. Това ще става с разрешението на кметовете и областните управи.
 
Ще се пусне анкета до родителите, чрез кметовете, за да се изработят мерки за отваряне на детските градини, обясни още министърът. Обсъжда се групите да са до 10-12 деца. В момента коло 45% от родителите са заявили, че не искат децата им да посещават детски градини. Н аработещите в градините преди връщане на работа ще се направят PCR тестове. Ще се прави наблюдение на здравословното състояние  и на децата, и на работещите периодично, каза още той.
 
На фирмите се препоръчва персоналът да работи дистанционно, доколкото е възможно, разясни още Ананиев. За хората над 60 г. е препоръчително да работят от вкъщи, поне ние в МЗ сме създали така организацията, каза министърът.
 
Остава в сила и 14-дневната карантина след връщане от чужда държава. Ананиев обяви, че неговото лично мнение е това условие да се запази, по повод обсъжданата идея да отпадне при извършването на тестове за пътуващите.
Ако в няколко поредни дни има високи стойности на новозаболели, ще предприемем най-строги мерки, каза Ананиев. Той допълни, че според някои мнения е необходимо мерките да се затегнат дори след 3 дни с по над 100 случая на новозаболели, но според него е необходимо високата цифра да е за седмица.
 
От 5 юни ще стартира и футболното първенство, но без публика, каза Ананиев. Също така днес е създаден ред, при който да тренират при спазване на противоепидемични мерки спортистите ни, които се подготвят за олимпиадата в Токио догодина, обясни той.
Ананиев обясни и мотивите на кабинета да въведе извънредно епидемично положение - продължаващото разпространение на болестта, наличието на огнища и липсата на ваксина и лечение.Болестта засегна и много лечебни заведения, което поставя опасност от спиране работата на болници или отделения, каза още Ананиев.
https://www.economic.bg/bg/news/12/izvanredna-epidemichna-obstanovka.html